ΗΠΑ: Προτεραιότητα η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου (video)

Με τη Βόρεια Κορέα να συνεχίζει να προκαλεί και τη διεθνή κοινότητα να προσπαθεί να βρει τρόπους ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, εντείνεται η ανησυχία για μια παράλογη και καταστροφική σύρραξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι ηγέτες προετοιμάζονται για την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον αυτές θα είναι αρκετές, ώστε να αλλάξουν την συμπεριφορά της χώρας και του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως προτεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ είναι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια πιο ασφαλή και αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο και αυτή είναι η προτεραιότητά μας» στο θέμα αυτό, είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αναφορικά με την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών και των οικονομικών μέτρων. Πρόσθεσε όμως ότι επί του παρόντος ο Λευκός Οίκος δεν επικεντρώνεται στην έναρξη συνομιλιών με την Πιονγκγιάνγκ.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας είναι απίθανο να αλλάξει την συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά αυτές θα διακόψουν την χρηματοδότηση για τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού εξοπλισμού της.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης κάλεσε την Δευτέρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλουν «τα σκληρότερα δυνατά μέτρα» για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, ενώ Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter πως επιτρέπει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αγοράσουν «υπερεξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιους τύπους όπλων εννοεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση με μία κοινή στρατηγική.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, συμφώνησαν πως η Κίνα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει την Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα συνεργαστεί και με Ευρωπαίους ηγέτες για περαιτέρω μέτρα που η ΕΕ μπορεί να επιβάλει για να ασκήσει πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επικοινώνησαν και αυτοί τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ, σε απάντηση για την πυρηνική δοκιμή. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στον κομβικό ρόλο τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνομίλησε τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει τη νέα, αμερικανική πρόταση ψηφίσματος που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να εμπλακεί στην αναζήτηση μιας λύσης στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.

Από τη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «ελαφρώς πρόωρη» τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας την επόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε τόσο γρήγορα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος