Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Στο Χιούστον, σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός του Τζορτζ Φλόιντ. Την ίδια ώρα ο δράστης της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού, αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του εισαγγελέα ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού, τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία. Ορίστηκε μάλιστα εγγύηση 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων. Oι αλλοι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού.
H νεκροφόρα που μετέφερε την σορό, συνοδευόμενη από αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας έφτασε λίγο πρίν από τις 18.00. Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.
Οι αρχές περιμένουν περισσότερους από 10.000 πολίτες που θέλουν απλώς να αφήσουν ένα λουλούδι και να πουν το τελευταίο αντίο σε έναν άνθρωπο του οποίου το όνομα και ο θάνατος συνδέθηκαν με τις μαχητικότερες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πρόκειται να συναντηθεί με τους συγγενείς του Φλόιντ αργότερα σήμερα.
Η σορός στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πέρλαντ, όπου αύριο θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία. Θα την τελέσει ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Ο Τζωρτζ Φλόιντ θα ταφεί ακριβώς δίπλα στην μητέρα του.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο Καπιτώλιο, είναι ενδεικτικές του κλίματος θλίψης που επικρατεί σε ολόκληρη την χώρα.
8 λεπτά 48 δευτερόλεπτα: τόσος ήταν ο χρόνος που ένας λευκός αστυνομικός πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, μέχρι να πάθει ασφυξία και να πεθάνει στις 25 Μαΐου στη διάρκεια της προσαγωγής του, γεγονός που προκάλεσε το κύμα οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο εν λόγω αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή της κομητείας Χένεπιν.
Ο Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολις από την αστυνομία, την οποία ειδοποίησε ένας καταστηματάρχης, ο οποίος υποπτευόταν ότι θέλησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα 20 δολαρίων.
Οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο γονάτισαν για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα σιωπής ως φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και άλλους Αφροαμερικανούς «που έχασαν άδικα τη ζωή τους», προτού παρουσιάσουν την πρότασή τους για μια μεταρρύθμιση της αστυνομίας.
Η Δημοκρατική πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καθώς και περίπου 20 κοινοβουλευτικοί, εκ των οποίων αρκετοί Αφρομμερικανοί, συγκεντρώθηκαν στην «Αίθουσα της χειραφέτησης», που ονομάστηκε έτσι προς τιμή των σκλάβων που εργάστηκαν στην κατασκευή του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τον 18ο αιώνα.
Η Νάνσι Πελόζι, συνοδευόμενη από μέλη της «Μαύρης Συνέλευσης του Κογκρέσου», της κοινοβουλευτικής ομάδας που συναπαρτίζουν οι Αφροαμερικανοί κοινοβουλευτικοί, καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κογκρέσου, πρόκειται στη συνέχεια να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες, να αναγκάσει την αστυνομία να λογοδοτήσει, να βελτιώσει τη διαφάνεια και να προκαλέσει βαθιές και δομικές αλλαγές που θα προστατεύουν το δικαίωμα όλων των Αμερικανών στην ασφάλεια και σε μια δικαιοσύνη ισονομίας».
Ο «Νόμος για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνόμευση» που θα παρουσιαστεί ενώπιον των δύο σωμάτων προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που διαπράττουν υπερβάσεις εξουσίας και φιλοδοξεί να καταστήσει πιο εύκολη την άσκηση νομικών διώξεων σε βάρος αστυνομικών, να επανεξετάσει τη στρατολόγηση και την επαγγελματική κατάρτισή τους.
Δύο εβδομάδες διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας συμπληρώνονται στην Αμερική και άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της λαϊκής οργής, καθώς πολλές είναι οι Πολιτείες που είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. Δεν λείπουν πάντως τα νέα περιστατικά βίας, όπως αυτό στο Σιάτλ, όπου ΙΧ έπεσε πάνω στους διαδηλωτές ενώ ο οδηγός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν περαστικό.
Στο περιθώριο επί δεκαετίες οι αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ
Το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία δεν είναι καινούριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ιστορίες βάναυσης συμπεριφοράς και κακομεταχείρισης κυρίως αφροαμερικανών αλλά και ισπανόφωνων κρατούν πολλές δεκαετίες και δεν περιορίζονται μόνο στον αμερικανικό νότο αλλά και στον προοδευτικό βορρά.
Κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών οι αφροαμερικανοί ζούσαν επί δεκαετίες με τον φόβο των οπλισμένων δυνάμεων της τάξης που παρακολουθούσαν την κάθε τους κίνηση και συμπεριφορά και τους σκότωναν με την πραγματική υποψία παρανομίας.
Η θεωρία της λευκής κυριαρχίας, με ρίζες στο σύστημα της Δουλείας, είναι η αμαρτία που δεν μπορεί να αποτάξει η Αμερική.
Ρατσισμός, κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια και δυσλειτουργία της αστυνομίας δημιουργούν ένα τοξικό μίγμα σε μία χώρα που λέει πως όλοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να είναι ίσοι.
Από τον 19ο αιώνα η αστυνομία εφάρμοζε πολλούς νόμους που είχαν θεσπιστεί μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου και παγίωναν τις φυλετικές διακρίσεις και πολλές φορές στήριζε τις διώξεις και τα λιντσαρίσματα κατά των μαύρων. Σε πολλές περιπτώσεις λέγεται πως έπαιζε βασικό ρόλο στην προσπάθεια περιορισμού του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα που τελικά έφερε ριζικές αλλαγές. Αλλά το πρόβλημα με την αστυνομία, παρέμεινε.
Η διάρθρωση της αστυνομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο κατακερματισμένη με περίπου 18.000 διαφορετικές υπηρεσίες, κάθε μία με άλλους κανόνες εκπαίδευσης και λειτουργίας. Πέρα από την εκπαίδευση, ο πραγματικός φόβος ότι μπορεί να σταματήσεις έναν ύποπτο που μπορεί να είναι οπλισμένος, σε μία χώρα γεμάτη όπλα, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις.
Πηγή:ΕΡΤ
Ανταπόκριση:Λένα Αργύρη
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος