Ο Νομπελίστας Τζέιμς Γουότσον αποκλειστικά στην ΕΡΤ (video)

Η διπλή έλικα του DNA, μια ιστορική ανακάλυψη που έγινε το 1953 χάρισε στους ερευνητές το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας και στην επιστήμη τη δυνατότητα να ξεκλειδώνει σταδιακά τα μυστικά της κληρονομικότητας και να βρίσκει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση ασθενειών. Ένας από τους Νομπελίστες, ο φιλέλληνας Τζέϊμς Γουότσον βρέθηκε στη χώρα μας και μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ. Και με χιούμορ, αυτός ο κορυφαίος ερευνητής, αποκαλύπτει στη Μαρία Σταθοπούλου ότι στο σχολείο δεν τον θεωρούσαν πολύ έξυπνο παιδί.

DNA το μόριο της ζωής.. Με την ανακάλυψη από τον Τζειμς Γουότσον και τον Φράνσις Κρικ της διπλής έλικας, ο άνθρωπος αρχίζει να κατανοεί τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς

-Θυμάστε την ημέρα που είπατε Εύρηκα;
-Ναι ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1953. Ήταν Σάββατο πρωί. Ήταν η γέννηση ενός νέου κόσμου. Ήξερα ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη, μετά από εκείνη του Δαρβίνου. Ήταν μεγάλη ανακάλυψη και ήθελα να τη δω εγώ πρώτος. Και χάρη στον Κρικ τη λύσαμε πρώτοι.
Όπως είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Τζειμς Γουότσον όταν είδε την ακτινογραφία του DNA σε φωτογραφία της Rosalind Franklin άλλαξε όλη του η ζωή… και η συστηματική έρευνα ξεκίνησε.

Τη θεωρία των Γουάτσον και Κρίκ για τη διπλή έλικα του DNA ανέλαβε να επιβεβαιώσει ο Wilkins με τη χρήση της μεθόδου διαθλάσεως των ακτινών Χ. Και οι τρεις τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και φυσιολογίας το 1962

– Κανένας δεν με θεωρούσε πολύ έξυπνο. Ήμουν ένα ευφυές παιδί, οι βαθμοί μου ήταν καλοί, αλλά κανένας δεν με αποκαλούσε ιδιοφυία.
– Αλλα είστε ιδιοφυία…
– Μόνον αν το δεις εκ των υστέρων.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και από πολλούς επιστήμονες όλων των εποχών. Γέννησε ελπίδες σε όλη την ανθρωπότητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών

«Μπορούμε πλέον στη γενετική να σχεδιάσουμε προϊόντα και φάρμακα και να έχουμε καλύτερη ιατρική στο μέλλον» δήλωσε ο Γιάννης Ματσούκας καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών
Ο Τζειμς Γουάτσον έδωσε το παρόν στο 17ο συνέδριο Ιατρικής Χημείας που πραγματοποιήθηκε στην Αναργύρειο Σχολή Σπετσών. Πενήντα χρόνια πριν είχαν παρουσιάσει με τον Κρικ, στους ίδιους χώρους, την ανακάλυψή τους. Προς τιμήν τους μια αίθουσα της σχολής πήρε τα ονόματα τους.

Ο κορυφαίος ερευνητής αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη των Σπετσών για την προσφορά στην ανθρωπότητα.

-Και το επόμενο σας βήμα;
-Είναι αρκετά που θέλω να κάνω…περισσότερο το να μελετήσω πως σκοτώνονται τα καρκινικά κύτταρα έτσι όπως εξαπλώνονται. Θέλω να βρω τη θεραπεία του καρκίνου όταν μεταλλάσονται.

Ο Τζειμς Γουάτσον είναι γνωστός φιλέλληνας και μεγάλος δάσκαλος. Απλός και καταδεκτικός συνομίλησε με όλους τους φοιτητές που βρέθηκαν στο συνέδριο και τους αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας… Το να αγαπά κανείς πραγματικά αυτό που κάνει.

Αποκλειστικό – Συνέντευξη στην Μαρία Σταθοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος