Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό χώρα της Αφρικής ήταν το θέμα τη εκπομπής «Η παγκόσμια Φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τον πρεσβευτή της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπακώστα στη Λ.Δ. Κόνγκο και τον 3ης γενιάς συγγραφέα Γεώργιο Αντύπα που αναφέρθηκαν στις καλές σχέσεις των δυο χωρών, της ομογένειας με τους ντόπιους και την ιστορία των πρωτοπόρων Ελλήνων. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ‘Ελληνες 2ης και 3ης γενιάς μιλάνε πολύ καλά ελληνικά μαζί με τις τοπικές διαλέκτους.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μια μεγάλη σε έκταση χώρα με 2,34 εκ. τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 84 εκατ. ανθρώπους που αυξάνεται ταχέως. Είναι επίσης μια φτωχή χώρα με κατα κεφαλή εισόδημα περίπου 500 δολάρια και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ύψους 41,6 δισ. δολαρίων.
Ομως, η Λ.Δ. του Κονγκό είναι πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους, κυρίως μεταλλεύματα καθώς εκτιμάται πως έχει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων του κοβαλτίου και των διαμαντιών, το ένα δέκατο του χαλκού και ουράνιο. Σημειώνεται ότι το ουράνιο για τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία προέρχονταν από την περιοχή της Κατάνγκα.
Ο πρεσβευτής Γεώργιος Παπακώστας
Η ελληνική κοινότητα είναι περίπου 800 άτομα με τους περισσότερους στο Λουμπουμπάση και στη πρωτεύουσα Κινσάσα τόνισε ο πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με το εμπόριο, τις επιχειρήσεις ενώ αρκετοί είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο αποκορύφωμα, το 1969, ήταν κάπου 26.000 ‘Ελληνες αλλά υπήρξαν κύματα αποχώρησης τις επόμενες δεκαετίες λόγω των εθνικοποιήσεων κ.τ.λ.
Ο πρεσβευτής δήλωσε πως είναι εντυπωσιασμένος απο τις στενές σχέσεις που έχουν οι Ελληνες μεταξύ τους. Υπάρχουν 3 μητροπόλεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Αλεξανδρείας ενώ λειτουργεί θεολογική σχολή στη Κινσάσα με την διδασκαλία να γίνεται και εξ’ αποστάσεως, πέραν των επισκέψεων καθηγητών από αλλού.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την χώρα είναι παραδοσιακά πολύ καλές και των δυο λαών αρκετά ανεπτυγμένες τόνισε ο πρεσβευτής.
Οι Ελληνες ξεκίνησαν να εγκαθίστανται εκεί από το 1880-1890 και μιλάνε τόσο την ελληνική όσο και την τοπική γλώσσα. Οι ‘Ελληνες συνεχίζουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, υπάρχουν ελληνικά σχολεία με αποσπασμένους καθηγητές από το υπουργείο Παιδείας. Στην Κινσάσα και στην Λουλουμπάση υπάρχουν ελληνικά σχολεία.
Ο κ. Παπακώστας ανέφερε πως υπάρχει σύλλογος Κονγκολέζων που είναι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων και στρατιωτικών σχολών και έχουν επιστρέψει στο Κονγκό, αναλαμβάνοντας υψηλές κυβερνητικές θέσεις.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, υπάρχουν ευκαιρίες για ελληνικές κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες σε έργα οδοποιίας, υδροηλεκτρικά κ.τ.κ. στη Λ.Δ. του Κονγκό που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους φορείς.
Ο συγγραφέας Γεώργιος Αντύπας
Ο κ.Αντύπας, αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Κονγκό και ομογενής 3ης γενιάς που μιλάει τέλεια τα ελληνικά, αναφέρθηκε στην ιστορία των Ελλήνων, κάνοντας αναφορά στον πρώτο ‘Ελληνα γιατρό-εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγό που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους ιθαγενείς γιατί θεράπευσε πολλούς. Ο Ποταγός, ο οποίος είναι άγνωστος στην Ελλάδα αλλά έχει τιμηθεί από άλλες χώρες, υπέγραψε ως “ΕΙΣ ΕΛΛΗΝ” στο Χρυσό Βιβλίο των εξερευνητών.
΅
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί ‘Ελληνες ήλθαν μέσω Αιγύπτου, Σουδάν και άλλοι από την Ροδεσία, την Μοζαμβίκη και αλλού στο Βελγικό Κονγκό. Αρκετοί κατάγονταν από τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ο ίδιος διηγήθηκε την δική του εμπειρία ως παιδί όπου οι μεν Βέλγοι και Γάλλοι προσκαλούσαν τους ‘Ελληνες στα παιδικά πάρτι που διοργάνωναν από την δεκαετία του 1960 και μετά αλλά οι ίδιοι δεν πήγαιναν στην ελληνική ή στην εβραϊκή συνοικία όταν τους προσκαλούσαν.
Η οικογένεια του κ. Αντύπα, όπως τόνισε ο ίδιος, έχει χάσει τα πάντα 6 φορές αλλά επανήλθε για να τα ξαναφτιάξει καθώς εκεί είναι το σπίτι τους αν και οι ρίζες τους είναι ελληνικές.
Ο κ. Αντύπας αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή των Ελλήνων στη Κονγκολέζικη μουσική, μαθαίνοντας στους ντόπιους πως να παίζουν μουσικά όργανα, κάτι που πολλοί αγνοούν. Διάσημοι σήμερα Αφρικανοί μουσικοί έχουν δηλώσει πως έμαθαν μουσική απο τους ‘Ελληνες.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Αγγελος Φιλτισάκος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος