Παναμάς: Η χώρα που εκτιμά τους ‘Ελληνες (audio)

Ο Παναμάς, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής που συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω της ομώνυμης Διώρυγας ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στη Φωνή της Ελλάδας. Εξαιτίας της Διώρυγας πολλοί ‘Ελληνες ναυτικοί πήγαν εκεί με αποτέλεσμα η ελληνική κοινότητα να έχει διαχρονικά ισχυρή παρουσία και κάπου 2000 άτομα σήμερα, έχοντας βγάλει ομογενή πρόεδρο και υπουργό παιδείας την δεκαετία του 1970. Για την χώρα μιλήσαμε με τον κ. Χαράλαμπο Τζανετάτο, επιχειρηματία στους κλάδους τροφίμων και real estate, και τον κ. Γιώργο Λυμπερόπουλο, ιδιοκτήτη αλιευτικού στόλου και εργοστασίων παρασκευής ψαριών. Το ελληνικό σχολείο, το περιστατικό με το αγκυροβολημένο ελληνικό πλοίο στη Διώρυγα που λένε πολλά.

Ο Παναμάς έγινε διάσημος για το ομώνυμο κανάλι που ανοίχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Διώρυγα έχει μήκος περίπου 77-80 χιλιόμετρα και ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά λόγω υψομετρικής διαφοράς αναγκάσθηκαν να φτιάξουν μεγάλες δεξαμενές στις οποίες μπαίνουν τα πλοία αδειάζει το νερό και μετά κατεβαίνουν επίπεδο και ούτω καθεξής. Τα μεγάλα πλοία πληρώνουν 200 χιλ. δολάρια για να το διαβούν και τα μεγάλα πλοία 400 χιλ. δολάρια ενώ χρειάζονται μια μέρα για να το διασχίσουν.

Η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά ενώ η κύρια θρησκεία είναι η ρωμαιοκαθολική. Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της τον Νοέμβριο του 1821 απο την Ισπανία και το 1903 από την Κολομβία.

Ο Παναμάς είναι η πρώτη χώρα που υιοθέτησε ως νόμισμα το δολάριο αλλά μόνο ως προς τα χαρτονομίσματα. Τα κέρματα είναι σε balboa που είναι τοπικό νόμισμα. Η έκταση του Παναμά είναι λίγο πάνω από την μισή της Ελλάδας και έχει πληθυσμό 4,2 εκ. κατοίκους περίπου.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Παναμά ήταν 62 δισ. ευρώ το 2017 ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα υπερέβαινε τις 15.000 δολάρια το 2017.

Ο κ. Χαράλαμπος Τζανετάτος

Παναμάς:  Η χώρα που εκτιμά τους ‘Ελληνες (audio)
Χαράλαμπος Τζανετάτος, επιχειρηματίας στον Παναμά

Ο ιδιοκτήτης εταιρειών εμπορίας τροφίμων, εργοστασίων τυριών, ξενοδοχείων και άλλων ακινήτων στον Παναμά, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, διηγήθηκε την προσωπική του ιστορία, δηλαδή πως έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 15 ετών την εποχή του εμφυλίου και έφθασε στον Παναμά χωρίς να γνωρίζει την ισπανική. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει σε εστιατόριο αλλά σύντομα πέρασε στο εμπόριο, π.χ λιωμένου βουτύρου απο την Αυστραλία.

O κ. Τζανετάτος αγόρασε 60 στρέμματα και έκτισε ελληνικό σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και έχει σχέδιο να κάνει πανεπιστήμιο) πριν από 10-12 χρόνια στον Παναμά, ονόματι Ινστιτούτο Ατενέα, και φέρνει κάθε χρόνο μαθητές- ελληνικής καταγωγής και ξένους- στην Ελλάδα για να την γνωρίσουν από κοντά. Ο ίδιος φιλοξενεί τους μαθητές σε δικό του ξενοδοχείο σε προάστιο της Αθήνας. Το σχολείο έχει 1500 μαθητές εκ των οποίων 200-300 είναι ελληνικής καταγωγής.

Ο ίδιος, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, έχει φτιάξει γηροκομείο στην Κεφαλλονιά και συνέβαλε στην κατασκευή νοσοκομείου στον Παναμά που φέρει το όνομα της κόρης που έχασε πριν από μερικά χρόνια.

Ο ομογενής επιχειρηματίας δεν κρύβει την υποστήριξή του σε ένα άνθρωπο με ελληνικές ρίζες που έχει βάλλει υποψηφιότητα για πρόεδρο του Παναμά. Ο παππούς του τελευταίου έφθασε στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής από την Ελλάδα την περίοδο του 1ου εμφυλίου.

Ερωτηθείς πόσα πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν σημαία Παναμά, ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι εύκολο να πει κανείς πόσα είναι και θυμήθηκε ένα περιστατικό πριν από δεκαετίες όταν είχε πάει βόλτα με κότερο με τον τότε ομογενή πρόεδρο του Παναμά κ. Λάκκα και άκουγαν ένα τραγούδι των Τριο Μπελγκάντο.

Ηταν ένα πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στα αριστερά και όταν άκουσε να τραγουδάνε ελληνικά, άναψε τα φώτα, σφυρίζανε σειρήνες. Είναι κάτι που δεν περίμενε κανείς να δει στον Παναμά,” ανέφερε.

Γιώργος Λυμπερόπουλος

Ο κ. Λυμπερόπουλος, ο οποίος έχει αλιευτικά σκάφη και εργοστάσια παρασκευής ψαριών τα οποία εξάγει σε πολλές χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής, μας διηγήθηκε την δική του ιστορία πως ξεκίνησε να φύγει το 1948 από την Ελλάδα με τον πατέρα του για τον Παναμά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως χρειάζεται σκληρή δουλειά και σοβαρότητα για να επιτύχει κάποιος και να ξεπεράσει τα εμπόδια, όπως η μη γνώση της τοπικής γλώσσας σε ένα κράτος όπως ο Παναμάς στην αρχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, πολλοί ομογενείς ασχολούνται με εστιατόρια στον Παναμά.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική κοινότητα, ο ίδιος ανέφερε πως έχει την δική της εκκλησία και ένα μέγαρο στο οποίο μαζεύονται για να γιορτάσουν τις εθνικές επετείους όπως η 25η Μαρτίου με ελληνικά φαγητά, τραγούδια και τον εθνικό ύμνο.

Ο ίδιος ανέφερε πως λίγοι Ελληνες ήλθαν στον Παναμά τα χρόνια της κρίσης, υπογραμμίζοντας πως κάποιος πρέπει να έχει άδεια εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος των ενοικίων για ένα σπίτι 100-150 τ.μ. εκεί, ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε πως εξαρτάται από την τοποθεσία αλλά μπορεί να φθάσουν τα 1500-2000 δολάρια τον μήνα.

Αναφορικά με το θέμα των Panama Papers και τον θόρυβο που προκλήθηκε με την φοροδιαφυγή διεθνώς, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό συνέβη αλλά έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Ολυμπία Γιαννικοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος