Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δέσμη δύο μέτρων σχετικά με μια σημαντική κυπριακή κληρονομιά: το Χαλούμι. Πρώτον, το Χαλούμι καταχωρείται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν την πολύτιμη αυτή ονομασία από την απομίμηση και την αντιποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο το Χαλούμι που παράγεται στην Κύπρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος επιτρέπεται πλέον να φέρει την καταχωρισμένη ονομασία, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη νήσο.
Η καταχώριση επιτρέπει στους παραγωγούς αυτού του εμβληματικού κυπριακού τυριού, πασίγνωστου σε όλο τον κόσμο για τη χαρακτηριστική υφή και εμφάνισή του (διπλωμένο), το οποίο μπορεί να καταναλωθεί και ψητό ή τηγανητό, από οποιοδήποτε μέρος της νήσου Κύπρου, να επωφεληθούν από το καθεστώς ΠΟΠ.
Δεύτερον, για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την προστασία, η Επιτροπή θέσπισε ένα μέτρο που επιτρέπει στο προϊόν ΠΟΠ να διασχίζει την Πράσινη Γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι το τυρί και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται πληρούν όλα τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.
Αυτή η ιστορικής σημασίας δέσμη μέτρων υλοποιεί την κοινή αντίληψη για το Χαλούμι/Halloumi/Hellim, που επιτεύχθηκε το 2015, και θα εφαρμοστεί προσωρινά και εν αναμονή της επανένωσης της Κύπρου.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ κάνει λόγο για “μια ιστορική απόφαση για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόλις υιοθετήσει απόφαση, μετά την ομόφωνη έγκριση από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ για την προστασία του μοναδικού κυπριακού προϊόντος Χαλούμι/Hellim.
Το Χαλούμι/Hellim ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) καθώς και η αναθεώρηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, θα ωφελήσει σημαντικά τις δύο κοινότητες της Κύπρου μέχρι την επανένωση του νησιού”
Σκοπός του μέτρου που συνοδεύει την καταχώριση της ονομασίας Χαλλούμι/Halloumi/Hellim ως ΠΟΠ είναι να διασφαλίσει την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία, καθώς και για την ασφάλεια των τροφίμων. Καθορίζει επίσης τους όρους διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τους ελέγχους. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος, θα πρέπει να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες για τη δημόσια υγεία.
Τα βασικά στοιχεία αυτής της δέσμης μέτρων είναι τα ακόλουθα:
Η ονομασία «Χαλούμι (Halloumi)/Hellim» καταχωρείται στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Μόνο το Χαλούμι/Halloumi/Hellim που παράγεται στη νήσο Κύπρο και σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή μπορεί τώρα να διατίθεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτή την ονομασία.
Η διενέργεια επιθεωρήσεων ΠΟΠ σε ολόκληρη την Κύπρο θα ανατεθεί σε διεθνώς διαπιστευμένο οργανισμό ελέγχου. Ο οργανισμός ελέγχου θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση της παραδοσιακής συνταγής από τους παραγωγούς.
Θα θεσπιστεί ένα λειτουργικό σύστημα που θα διασφαλίζει τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων για την ΠΟΠ σε ολόκληρη την Κύπρο, το οποίο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς η Επιτροπή.
Ένα μέτρο με το οποίο αίρονται οι απαγορεύσεις σχετικά με τη διακίνηση ορισμένων προϊόντων ζωϊκής προέλευσης στη νήσο Κύπρο, εν αναμονή της επανένωσής της, και καθορίζονται οι όροι που διέπουν τη διακίνηση των εν λόγω προϊόντων ώστε να καταστεί δυνατή η παραγωγή του τυριού με την ονομασία «Χαλούμι» (Halloumi)/«Hellim» (ΠΟΠ) σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ιδιωτικός φορέας ελέγχου θα οριστεί για τη διενέργεια ελέγχων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις γαλακτοκομικές εγκαταστάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες της ΕΕ για την υγεία και την υγιεινή. Μόνο το Χαλούμι/Halloumi/Hellim που πληροί όλα τα υγειονομικά πρότυπα της ΕΕ μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών εκατέρωθεν της Πράσινης Γραμμής.
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Κ. Καδής για την απόφαση της Κομισιόν
«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία το Χαλλούμι (Halloumi)/Hellim καταχωρίζεται επίσημα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Με την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού από την 1η Οκτωβρίου του 2021, την ονομασία «χαλλούμι» θα μπορούν να παίρνουν μόνο προϊόντα που θα παράγονται στην Κύπρο και θα τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιτυγχάνεται, έτσι, η προστασία του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος από απομιμήσεις και από κατάχρηση της επωνυμίας του, σε ολόκληρη την ΕΕ και σε άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ διατηρεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/04/2021) ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, Κώστας Καδής.
Στη δήλωσή του ο κ. Καδής τονίζει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδιαίτερα τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων, που, με τη σημερινή τους απόφαση, δικαίωσαν τη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών, για καταχώριση του χαλουμιού στον εκλεκτό κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της ΕΕ.
Η σημερινή απόφαση δεν λήφθηκε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας που κατέβαλε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι τα οφέλη από την καταχώριση του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ θα είναι τεράστια για όλους τους κύπριους παραγωγούς και για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα.
Γι’ αυτό, πρωτίστως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καταλυτικές του παρεμβάσεις, την πολύτιμη καθοδήγησή του αλλά και την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε, κατά τους χειρισμούς του θέματος. Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω, για την καθοριστική τους συμβολή και την εποικοδομητική τους συνεργασία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Νομική Υπηρεσία, και, φυσικά, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για όλους τους κύπριους παραγωγούς, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, αφού το χαλλούμι παύει να θεωρείται απλά ένα τυρί το οποίο παράγεται στην Κύπρο, αλλά ενσωματώνεται και επίσημα στην παράδοση του τόπου μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μια ιστορική, θετική εξέλιξη για την Κύπρο και μια εξαιρετική επένδυση τόσο για τη γενιά μας, όσο και για τις επόμενες γενιές».
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Μανιάνα Καλογεράκη (Λευκωσία)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος