Τα ξένα ΜΜΕ για την απόφαση του Eurogroup

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ. Στο άρθρο του, o Τζίλμπερτ τονίζει ότι η Ελλάδα αξίζει την αναγνώριση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δείχνει απρόσμενο ρεαλισμό στις προσπάθειές της να βελτιώσει την οικονομία. «Και ενώ τα εμπόδια για την ανάκαμψη παραμένουν πολύ μεγάλα και οι πιθανές παγίδες βαθιές, η Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον ως ένα “αποτυχημένο κράτος” που αξίζει να εκδιωχθεί από το ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αναφέρει ακόμη ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ως σύνολο, καθώς και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες του τελευταίους μήνες. «Τα κρατικά έσοδα βελτιώνονται, επίσης. Τα αναμενόμενα για φέτος συνολικά έσοδα ύψους 50,5 δισ. ευρώ θα είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το χαμηλό τους επίπεδο του 2013, ενώ η φορολογική διοίκηση προβλέπει περαιτέρω αύξησή τους το επόμενο έτος», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι θέσεις τους δεν πλησίασαν αρκετά για να συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να χρηματοδοτήσει και πάλι την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. «Περισσότερες συζητήσεις χρειάζονται, αλλά είμαστε σαφώς αρκετά μακριά από μία συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Το Ταμείο πρέπει να γνωρίζει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά το ότι ο αριστερός πολιτικός προσφέρει στη σωτηρία της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Όταν πρόσφατα έκανε ανασχηματισμό τo έκανε ακριβώς για να δείξει καλή διάθεση στις Βρυξέλλες. Όποιος ήταν αντίθετος με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων απομακρύνθηκε από την πρώτη γραμμή της κυβέρνησής του. Είναι η ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ήθελαν να τον δουν στην εξουσία και τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος», γράφει σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ενώ επικρίνει την γερμανική κυβέρνηση ότι αρνούμενη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκαλεί την πιθανή πτώση του Τσίπρα, και «σε αυτήν την περίπτωση η κρίση θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ότ,ι θα ανέμεναν όλοι».

Η ιστοσελίδα EUOBSERVER αναφέρεται στο σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ), επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Μηχανισμού Kλάους Ρέγκλιγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα οφέλη από το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι ξεκάθαρα και το κόστος περιορισμένο, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι το 2060 θα μπορούσε να επιτευχθεί 20% μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

Σχετική είδηση: FT: Ευρωζώνη και ΔΝΤ είναι σε κόντρα για την Ελλάδα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος