Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Η Τανζανία, η χώρα της Ανατολικής Αφρικής που προήλθε απο την ένωση της Τανγκανίκας και της Ζανζιβάρης, και κάποτε είχε 5.000 ομογενείς αλλά σήμερα μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στη Φωνή της Ελλάδας. Μιλήσαμε με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μανθεάκη και τον Μανώλη Κωνσταντινίδη που μας είπαν πόσο πολύ οι ομογενείς αγαπάνε την Ελλάδα και την σκέφτονται αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας καθώς τα νέα παιδιά διδάσκονται αγγλικά στα σχολεία τους.
Η οικονομία της Τανζανίας παράγει γεωργικά προϊόντα όπως καφέ, τσάι, βαμβάκι, καπνό, και γαρύφαλλο, πολύτιμα μέταλλα και τον τουρισμό. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εκτιμάται σε 57 δισ. δολάρια περίπου και το κατά κεφαλή εισόδημα ανέρχεται σε 1000 δολάρια περίπου. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 56 εκατ. άτομα. Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το λιμάνι του Νταρ ες Σαλάμ.
Το υψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, βρίσκεται στην Τανζανία. Η τελευταία μοιράζεται τις δυο μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής, την λίμνη Βικτόρια και την λίμνη Τανγκανίκα με γείτονες χώρες. Ενα σημαντικό μέρος της χώρας, περίπου το 30% είναι εθνικά πάρκα και καταφύγια θηραμάτων.
Το ελληνικό σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου που δημιουργήθηκε το 1952 είχε φθάσει να έχει κάποτε 250-300 ελληνόπουλα. Σήμερα, διοικείται μεν από ¨Ελληνες αλλά δεν έχει πλέον ελληνόπουλα-εκτός απο δυο νεοαφιχθέντα απο την Ελλάδα- ενώ τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική. Το σχολείο είχε κατορθώσει να έρχεται πρώτο στα εξεταστικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ στην Αφρική.
Δημήτρης Μανθεάκης
Ο ομογενής επιχειρηματίας με ρίζες στη χώρα που φτάνουν στα τέλη του 19ου αιώνα μίλησε για την ιστορία των Ελλήνων στην χώρα που έπρεπε να ισορροπήσουν μεταξύ των Γερμανών και των Βρετανών παλαιότερα. Η Τανζανία ήταν γερμανική αποικία και κατόπιν βρετανική πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1961.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κοινότητα ήταν η πιο δραστήρια επιχειρηματικά στη χώρα, “ο καφές ήταν στα χέρια μας… είμασταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του σχοινιού…έχει παίξει (η κοινότητα) μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της Τανζανίας,” τόνισε ο κ. Μανθεάκης.
Ομως, η Τανζανία επέλεξε το στρατόπεδο που ήταν φιλικό προς την Σοβιετική Ενωση και την Κίνα την δεκαετία του 1970 με αποτέλεσμα το κράτος να αποκτήσει τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, αναγκάζοντας πολλούς ¨Ελληνες που ήταν επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν την χώρα.
Ο ίδιος ασχολείται με τις έγχρωμες πολύτιμες πέτρες, π.χ. ρουμπίνια, ζαφείρια κ.τ.λ., έχοντας δικό του ορυχείο.
Ο κ. Μανθεάκης ανέφερε πως ο πληθυσμός διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια και παρότι η κυβέρνηση αναφέρει πως η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 7%, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως είναι αρκετά χαμηλότερος, κοντά στο 3,5%.
Γιατί οι Έλληνες πήγαν καλά στην Αφρική; “Γιατί ο ‘Ελληνας δεν φοβόταν τον ήλιο, την ζέστη, δεν φοβόταν να δουλεύει με τους ντόπιους,” τόνισε, προσθέτοντας ότι μιλούσαν μόνο ελληνικά όταν έφθασαν αλλά τα κατάφεραν, μαθαίνοντας τις ντόπιες γλώσσες πριν τα αγγλικά, πριν τα γερμανικά και έγιναν ένα με τον τοπικό πληθυσμό.
“Ποτέ δεν αισθανόμασταν πως είμαστε ανώτεροι γιατί δεν είμασταν ποτέ αποικιοκράτες, καταλαβαίναμε την αξία της ελευθερίας…πολλοί όταν ήλθαν εδώ, μέρη της Ελλάδας κάτω απο τους Τούρκους,” τόνισε.
“Οι Ρωμιοί δεν ήταν ρατσιστές. Πριν τον Πόλεμο, εδώ, ένας Ρωμιός δεν μπορούσε να μπει στο αγγλικό κλάμπ. Δεν επιτρεπόταν,” ανέφερε ο κ. Μανθεάκης.
Τελειώνοντας, ο ίδιος τόνισε ότι “Είμαστε Ελληνες, αγαπάμε την Ελλάδα, σας αγαπάμε, σας σκεφτόμαστε…θέλουμε να είμαστε στην πατρίδα μας αλλά δεν μπορούμε γιατί ορισμένοι απο μας οι ρίζες μας είναι πολύ βαθιές εδώ.”
Μανώλης Κωνσταντινίδης
Ο Μανώλης Κωνσταντινίδης, 3ης γενιάς, ασχολείται με την ναυτιλία στο Νταρ εσ Σαλάμ και ένα αυστραλιανό ορυχείο που βγάζει άνθρακα.
Ερωτηθείς για το χαμηλό κατά κεφαλή εισοδήματος, ο ίδιος τόνισε ότι “η παιδεία άργησε πολύ να πάρει μπρος,” αλλά δυστυχώς η ηγεσία της χώρας δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι το πιο δύσκολο θα είναι να κρατηθεί η ελληνική γλώσσα γιατί τα νέα παιδιά πάνε σε σχολεία που μιλάνε αγγλικά.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Αγγελος Φιλιτισάκος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος