Την Έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο παρέδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
O Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν με ερευνητές στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος».
Στη συνέχεια παρακολούθησαν ολιγόλεπτο βίντεο στο οποίο Υπουργοί της Κυβέρνησης παρουσίαζαν τα έργα που αφορούν τις αρμοδιότητες τους και που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Σε ερώτηση για το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά όπως αποδεικνύονται από τις κλινικές δοκιμές, ενώ παράλληλα σημείωσε πως τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις.
Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενη όμως ο ηλικιωμένος πληθυσμός και οι ευπαθείς έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί πέραν του 65%.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι κανόνες προστασίας πρέπει να τηρούνται όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και οι κανόνες υγιεινής.
Ανέφερε επίσης ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ΕΕ έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο με εταιρεία παρασκευής εμβολίων και μπορεί να αναπτυχθεί νέο εμβόλιο για νέους εμβολισμούς στην περίπτωση που χρειαστεί.
Προέτρεψε τέλος τους νέους να εμβολιαστούν.
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή με τις πρόσφατες πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι ήδη, οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται σε μέτρα για αποτροπή τέτοιων καταστροφών και για ενίσχυση της δυνατότητας μας για άμεση ανταπόκριση.
Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες Αρχές ενσωμάτωσαν στα σχέδια τους το θέμα της προώθησης επενδύσεων για αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας για αντιμετώπιση πυρκαγιών με πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση, ενώ σημείωσε ότι ένα από τα σχέδια αφορά την αγορά εξοπλισμού, αλλά και τα προγράμματα εκπαίδευσης.
Όπως είπε η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά ενός αεροπλάνου πυρόσβεσης στη βάση των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλο ένα αεροσκάφος θα αγοραστεί μέσω κρατικών πόρων..
Σε ερώτηση η κα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, την ψηφιοποίηση και την έξυπνη συνδεσιμότητα, θέματα που είναι το μέλλον, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται των εναλλακτικών πηγών καυσίμων, με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.
Ερωτηθείς για τα κίνητρα που θα προκύψουν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης για τον τομέα της Έρευνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα αξιόλογα επιτεύγματα της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το Κέντρο Αριστείας έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην υποστήριξη άλλων παραγόντων για συμμετοχή τους στην κοινωνική αλλαγή που θα οδηγήσει τη χώρα σε πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.
Πρόσθεσε ότι μέσω του Σχεδίου θα αυξηθούν οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς.
Τέλος, ερωτηθείσα η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε, μεταξύ άλλων, τη τεράστια σημασία που αποδίδει η ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης, και στη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Τέλος, ανέφερε ότι το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι το 15ο στη σειρά που εγκρίνεται από την Επιτροπή.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος