Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Ο πρόσφατα εισηγμένος νόμος της Τουρκίας σχετικά με την πρόληψη της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής υπερβαίνει τις διεθνείς απαιτήσεις και ενδέχεται να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει σε γνωμοδότηση της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η Επιτροπή Νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η γνωμοδότηση, αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου οδηγούν σε εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Οι συγκεκριμένες ανησυχίες που επισημαίνει η Επιτροπή περιλαμβάνουν επίσης νέες διακρίσεις σχετικά με τη συλλογή βοήθειας, την έλλειψη διαφάνειας για την εκτίμηση επικινδυνότητας των ΜΚΟ και την ικανότητα των αρχών να απομακρύνουν τα μέλη του συμβουλίου μιας ένωσης και να τα αντικαθιστούν με διαχειριστές χωρίς να συμβουλευτούν τα μέλη της ενδιαφερόμενης ΜΚΟ ή το διοικητικό της συμβούλιο, πριν από το διορισμό.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει πάντως ότι ο νόμος εκδόθηκε με βιαστικό τρόπο χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους, χαρακτηρίζοντας τον ως προβληματικό από δημοκρατικής άποψης.
Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος