Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Η Ζάμπια, η αποκαλούμενη “Ελβετία της Αφρικής” για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη, με τους 500-600 ¨Ελληνες ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στη Φωνή της Ελλάδας. Και στην Ζάμπια, όπως σε άλλες χώρες, οι ομογενείς πληρώνουν δασκάλους για να διδάσκουν ελληνικά καθώς η μητέρα-πατρίδα σταμάτησε να στέλνει δασκάλους λόγω της κρίσης. Για την χώρα μιλήσαμε με τον ομογενή επιχειρηματία Δημήτρη Βαγγελάτο, τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας Μιχαήλ Κρούπνικ, τον ομογενή επιχειρηματία Δημήτρη Καλδή και τον νεοαφιχθέντα από την Ελλάδα Ευάγγελο Νίκα που υλοποιεί μεγάλη επένδυση συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ σε φυτείες ευκαλύπτου στη Ζάμπια.
Η Ζάμπια (πρώην Βόρεια Ροδεσία), η οποία είναι γνωστή για τους καταρράκτες της λίμνης Βικτώρια, βρίσκεται στα Βόρεια της Νότιας Αφρικής και έχει έκταση 752 χιλ. τετρ.χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 17,3 εκατομμύρια και το κατά κεφαλή εισόδημα ανέρχεται σε 1300 δολάρια και άνω. Ομως, πάνω από το 50% του πληθυσμού ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η Ζάμπια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή χαλκού στην αφρικανική ήπειρο.
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λουσάκα, έχει νόμισμα το κουάτσα και επίσημη γλώσσα τα αγγλικά. Το όνομα το πήρε από τον ποταμό Ζαμβέζη.
Δημήτρης Βαγγελάτος, επιχειρηματίας στις μεταφορές, την κτηνοτροφία και τις φυτείες
Ο εκ Κεφαλλονιάς καταγόμενος επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται στην αφρικανική χώρα από το 1970 και σήμερα έχει πολλά φορτηγά που μεταφέρουν μεταλλεύματα από τα ορυχεία ενώ διαθέτει εκτάσεις με βοοειδή, διηγήθηκε την προσωπική του ιστορία, ξεκινώντας με τις αγορές βοοειδών από το νότιο τμήμα της χώρας που τα μετέφερε στο βόρειο.
Η εταιρεία του ονομάζεται Dar Farm and Transport απο το παρατσούκλι της οικογένειάς στην Κεφαλλονιά και διαθέτει πολλά 30τονα φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη και ακατέργαστο χαλκό και είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα σύμφωνα με τον ίδιο. Επιπλέον, έχουν χιλιάδες βοοειδή και διαθέτουν σφαγεία. Στην εταιρεία του απασχολεί ‘Ελληνες, μερικοί απο τους οποίους ήλθαν τα χρόνια της κρίσης.
Στην Ελλάδα, ο ίδιος δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, έχοντας φτιάξει βίλες και δωμάτια.
Ο κ. Βαγγελάτος εξέφρασε το παράπονο πως η Ελλάδα έχει σταματήσει να στέλνει δασκάλους στην Ζάμπια και η ελληνική κοινότητα αναγκάζεται να πληρώνει δασκάλους ιδιωτικά για να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα.
Μιχαήλ Κρούπνικ, επιχειρηματίας στο λιανικό εμπόριο, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας
Από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα ρωσικής καταγωγής, η οικογένεια του κ. Κρούπνικ δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο σε είδη οικοδομής, κατασκευών ενώ έχουν εργοστάσια παρασκευής χαλκού και κατασκευαστική εταιρεία.
“Μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά είμαστε γύρω στα 550 άτομα…έρχονται πιο πολύ εργένηδες (από την Ελλάδα)…άλλοι έχουν βρεί δουλειά σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις… γύρω στα 80 άτομα έχουν έλθει,” τόνισε ο ίδιος, ομογενής 3ης γενιάς, συμπληρώνοντας ότι η Ζάμπια είναι μια ήρεμη χώρα, φιλοεπιχειρηματική χώρα που καλοδέχεται τους ξένους.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος ανέφερε πως οι σχέσεις της ελληνικής κοινότητας με τους ντόπιους είναι πολύ καλές.
“Είναι εύκολο για μας να πας στο κόσμο και να τους πεις πως είσαι ‘Ελληνας γιατί όλοι σε αναγνωρίζουν. Ξέρουν για την Ελλάδα…από την ιστορία, την κουλτούρα,” συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το ελληνικό σχολείο και τους δασκάλους που έχουν σταματήσει να έρχονται από την Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε πως είναι σε επαφή με τον συντονιστή της ελληνομάθειας στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής.
Η αεροπορική σύνδεση της Ζάμπιας με την Ελλάδα γίνεται είτε μέσω Ντουμπάι, είτε μέσω Κωνσταντινούπολης με τις τουρκικές αερογραμμές. Το ταξίδι διαρκεί συνολικά 12 ώρες περίπου.
τόνισε ο κ. Κρούπνικ, προσθέτοντας ότι το Πάσχα στη Ζάμπια, όπου ψήνουν πολλά αρνιά, είναι ανάλογο ή και καλύτερο από το Πάσχα στην Ελλάδα.
Δημήτρης Καλδής, επιχειρηματίας σε αλευρόμυλους
O πατέρας του κ. Καλδή, ομογενή 2ης γενιάς, ήταν μαραγκός και πήγε στην χώρα την δεκαετία του 1930 απο την Ν. Αφρική που δεν μπόρεσε να μείνει γιατί τα χαρτιά του δεν ήταν εντάξει όπως ανέφερε.
Η οικογένεια του δραστηριοποιείται στην παρασκευή καλαμποκάλευρου που είναι το βασικό, φθηνό ψωμί στη Ζάμπια αλλά και σιταρένιου ψωμιού που θεωρείται είδος πολυτελείας.
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 6%, ο φόρος επι των επιχειρηματικών κερδών είναι στο 17% και ο συντελεστής ΦΠΑ στο 16%.
Κάποιος ξένος, π.χ. μέσος ‘Ελληνας, μπορεί να ζήσει άνετα με 500 δολάρια τον μήνα στην Ζάμπια.
Τα παιδιά του βρίσκονται στην Ελλάδα και ασχολούνται με τα δυο ξενοδοχεία της οικογένειας στην Αττική όπως ανέφερε.
“Εμείς είμαστε πολύ πατριώτες αλλά είμαστε και λίγο ξεχασμένοι,” κατέληξε ο κ. Καλδής.
Ευάγγελος Νίκας, επενδυτής εξ’ Ελλάδος
Ο κ. Νίκας είναι απο τους νέους ¨Ελληνες μετανάστες στη Ζάμπια.
Οπως εξήγησε, ο ίδιος και η ομάδα του αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ζάμπια μετά από ενδελεχή έρευνα που έκαναν για το ρίσκο της χώρας, το κλίμα, το έδαφος και τις διαθέσιμες εκτάσεις κ.τ.λ..
Κι αυτό γιατί τα 4,5 χιλ. στρέμματα που έχουν καλλιεργήσει με ειδικό ευκάλυπτο στην Ελλάδα δεν επαρκούν και δεν υπάρχουν εδώ μεγάλες εκτάσεις.
Η Ζάμπια αποκαλείται η Ελβετία της Αφρικής, έχει κτηματολόγιο και δίνει κίνητρα για να επενδύσει κανείς.
Κάποιος που επενδύει στην Ζάμπια δεν πληρώνει φόρο επι των επιχειρηματικών κερδών για τα 5 πρώτα χρόνια. Πληρώνει φόρο 7,5% για τα επόμενα 5 χρόνια και κατόπιν ο φόρος ανεβαίνει.
“Ανοίγεις εύκολα εταιρείες, μέσα σε 2 μέρες έχεις εταιρεία,” συμπλήρωσε.
Επίσης, έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις ή να νοικιάσεις εκτάσεις απο το κράτος ή ιδιώτες, τόνισε ο κ. Νίκας που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας στον τομέα της διατροφής.
Ξεκινήσαμε ένα πρότζεκτ με στόχο να αποκτήσουμε σταδιακά 100.000 στρέμματα στην Ζάμπια. Η συνολική επένδυση είναι ύψους 500 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από ελβετικό funds.
“Είμαστε στην διαδικασία υλοποίησης του πρότζεκτ. Καταλαβαίνετε πως θα φύγει πολύς κόσμος απο εδώ (Ελλάδα) για να κατέβει κάτω (Ζάμπια)…Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Κρούπνικ γιατί βοήθησε πάρα πολύ. ‘Εχει βοηθήσει πάρα πολύ και η ελληνική κοινότητα, βρίσκονται πάντα κοντά στους ανθρώπους που κατεβαίνουν και θέλουν να κάνουν εκεί δουλειά,” τόνισε.
Ο ειδικός ευκάλυπτος αναπτύσσεται και φθάνει τα 10-12 μέτρα εντός δυο ετών. Τα φύλλα και τα κλαδιά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αιθέριων ελαίων για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο κορμός του δένδρου χρησιμοποιείται για καύσιμη ύλη ή για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κύκλος του δένδρου είναι 20ετής και ξαναγίνεται 10-12 μέτρα σε δυο χρόνια.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Γαβριήλ Ρεμούνδος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος