Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται και πάλι στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σε αναρτήσεις στο Twitter του Νexta_tv παρουσιάζονται σχετικά βίντεο ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο δήμαρχος του Μπρόβαρι -που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου- μιλά για αεροπορική επιδρομή.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των δυο πλευρών σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου οι αξιωματούχοι και των χωρών θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσες τους πριν την έναρξη δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων.  Μέλος της αντιπροσωπείας τη Ουκρανίας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και ότι η ρωσική πλευρά ήταν μεροληπτική. Σε ανάρτηση στο Twitter ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Mykhailo Podolyak, μετά τη συμμετοχή του στις συνομιλίες ανέφερε ότι «η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, εξακολουθεί να έχει μια πολύ μεροληπτική άποψη των καταστροφικών διαδικασιών που έχει ξεκινήσει». Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι με βασικά αιτήματα της Ουκρανίας την άμεση κατάπαυση πυρός και της Μόσχας την εξεύρεση συμφωνίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μήνυμά του άρθρωσε προς την ΕΕ αίτημα για άμεση ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ και μίλησε για θανάτους αμάχων, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν αποκάλεσε τη Δύση “αυτοκρατορία ψεμάτων”, με το Κρεμλίνο να επιβεβαιώνει την αυξημένη επιφυλακή των πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής. Την ίδια ώρα, πύραυλοι έπλητταν την πόλη Χάρκοβο αφήνοντας πίσω τους 11 νεκρούς. Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στο χωριό Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη, με το υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει φόβους για 2 Έλληνες ομογενείς νεκρούς. Ωστόσο η πληροφορία προς το παρόν δεν έχει διασταυρωθεί επισήμως.

Όλες οι εξελίξεις όπως τις καλύπτει και τις παρουσιάζει το δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΡΤ

Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12.00 (ώρα Ελλάδας) οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία αποτελείται από εκπροσώπους της Προεδρικής Διοίκησης, του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδίας, καθώς και της Κρατικής Δούμας.

Την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μέσω ειδικής διαδικασίας ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. “Στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ισάξιοι. Είμαι σίγουρος ότι είναι δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατό“. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους Ρώσους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα και τόνισε ότι η Ουκρανία θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία εάν θελήσουν να συμμετάσχουν στην αγώνα ενάντια της Ρωσίας.

Η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για έναρξη διαπραγματεύσεων ήρθε την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδινε εντολή να τεθούν σε επιφυλακή οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας επικαλούμενος την εχθρική στάση της Δύσης. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένκσι συμφώνησε “χωρίς να τρέφει ελπίδες” όπως είπε, δηλώνοντας ότι έχει λάβει την διαβεβαίωση Λουκασένκο ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μετακίνση στρατευμάτων απο τη Λευκορωσία στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Λευκορωσία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία, όπως μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται και πάλι στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών
(Mykola Lazarenko/Presidential Press Service via AP, File)

Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στην πέμπτη της ημέρα με μάχες στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο, και στρατεύματα να πλησιάζουν την πρωτεύουσα, Κίεβο. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι η Ρωσία “επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” εν όψει των συνομιλιών. “Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές“, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε. Πάντως, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει αναλάβει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετέδωσε το Ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το Τσερνίχιβ, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία, και τη Χαρκίβ, επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Νωρίτερα ένας πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στο κέντρο του Τσερνίχιβ. Ξέσπασε φωτιά και δύο όροφοι τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο αριθμός των τραυματιών είναι προς το παρόν άγνωστος.

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. “Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ“, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στη πρωτεύουσα, στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης μεταφέρει το κλίμα από τη Δυτική Ουκρανία:

Εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία.

Αεροπορική οδηγία (notam) για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται και πάλι στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών
(AP Photo)

Ο ΟΗΕ συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των 193 μελών του και η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Συνέρχεται εκτάκτως σήμερα Δευτέρα (28/2) στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Στο τραπέζι των 27 υπουργών θα βρεθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση ενός ενιαίου ταμείου στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη συγκέντρωση πόρων συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Στη χώρα μας αντιστοιχούν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ρούβλι βυθίζεται σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, μετά τις κυρώσεις. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως γυναίκες και παιδιά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7 εκατομμυρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 102 άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από πέντε ημέρες, προειδοποιώντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτεροι.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολίτες σκοτώθηκαν από εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης και αεροπορικών επιδρομών», είπε η Μισέλ Μπασελέ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε ότι τουλάχιστον 5.300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ρωσία έχασε επίσης 816 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 291 αυτοκίνητα, 191 άρματα μάχης, 60 δεξαμενές καυσίμων, 29 αεροπλάνα, 29 ελικόπτερα, 74 πυροβόλα, 21 εκτοξευτές ρουκετών Grad, 5 αντιαεροπορικούς πολέμους, 2 σκάφη, 3 drones και 1 πυραυλικό σύστημα Buk.

Η εικόνα ενός 6χρονου κοριτσιού, με τις πυτζάμες του, χτυπημένου από ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη, στοιχειώνει. Ρώσοι βομβάρδισαν την πολυκατοικία που διέμενε, με αποτέλεσμα το παιδί να τραυματιστεί θανάσιμα. Φωτογραφίες από την προσπάθεια των γιατρών να την επαναφέρουν κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ συγκλονίζει η μητέρα της 6χρονης που κρατά τις παντόφλες, το κασκόλ και το καπέλο του παιδιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος