Σε νέες απειλές προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε βάρος της Ελλάδας.
Σε τελετή έναρξης του Ακαδημαϊκού Έτος 2022-2023, της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, όπου παρευρέθηκε μαζί τον αρχηγό του Επιτελείου και τους Διοικητές των Όπλων, ο Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς το 1956, και ότι τα Ίμια/Κάρντακ το 1997 υπήρξαν σημείο καμπής. Μετά από αυτό, δεν υπήρξε ούτε ένα χιλιοστό υποχώρησης είτε στο πεδίο είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, «το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με αυτό. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική του όρκου των κομάντο «ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας».
Ο Χουλουσί Ακάρ είπε επίσης στην ομιλία του:
«Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» ως προς το ήθος, το δίκαιο, της αναληθείς δηλώσεις και προκλήσεις. «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να διαμοιραστούν δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».
Ακάρ: Πολιτικοί στην Ελλάδα διατηρούν την ένταση με βάση προσωπικούς υπολογισμούς
Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε καν με το μνημόνιο του 1988 ότι δεν θα γίνονταν ασκήσεις στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, ο Ακάρ δήλωσε: «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, εξάλλου οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ τους. Επομένως, μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επωφεληθούμε από αυτό. Αλλά κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα διατηρούν αυτή την ένταση με βάση τους προσωπικούς τους υπολογισμούς».
Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτό. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια (Κάρντακ) το 1997 είναι είναι σημείο καμπής. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ούτε ένα βήμα.
Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προέβαλε μη ρεαλιστικές αξιώσεις κατά της Τουρκίας: «Η Ελλάδα προσπαθεί να εμφανίζεται ως θύμα με πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει μια «Μεγάλη Ιδέα» που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Κανείς
Απειλές Ακάρ προς συμμάχους: Αν στηρίξετε την Ελλάδα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για όλους
«Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε τα αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».
Υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου, ο Ακάρ δήλωσε:
«Είμαστε αυτοί που λέμε ειρήνη και διάλογος. Περιμέναμε δύο χρόνια, ελάτε. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες. Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτό το όπλο δεν σας χρησιμεύει.
Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα, κανείς δεν μένει όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και πετάχτηκαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «Μην ξεχάσετε το κολύμπι».
«Θέλουμε διάλογο για την Κύπρο, αλλά μην το εκλαμβάνετε ως αδυναμία»
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα των εγγυητών της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο, ο Ακάρ τοποθετήθηκε:
«Πρόσφατα, υποστηρίζετε την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ό,τι κι αν κάνετε ο τουρκικός στρατός εφημερεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ας μιλήσουμε, αλλά είναι προφανές τι έχει κάνει η άλλη πλευρά σε αυτό το θέμα. Λέμε «δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα». Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή. Από την άλλη, λέμε «ας μιλήσουμε, διάλογος». Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».
Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος