Όλαφ Σολτς: Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. μέσα στον χειμώνα

Array

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Αισιοδοξία εξέφρασε νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας παράλληλα για νέες δυνατότητες εισαγωγής αερίου στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Oι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνουν ήδη αυτόν τον χειμώνα, ώστε να στηριχτούν οι καταναλωτές στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας», είπε ο Σολτς μιλώντας στο Σύνδεσμο Γερμανών Εργοδοτών BDA στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος χαιρέτισε τις προτάσεις που έκανε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνοντας ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με όσα σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στη Γερμανία. Δηλαδή, την επιβολή οροφής στα κέρδη των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές που είναι φθηνότερες από το φυσικό αέριο. Αυτά τα υπερκέρδη θα πρέπει να αποδωθούν για τη στήριξη των φτωχότερων εισοδηματικών στρωμάτων και επιχειρήσεων.

Αισιόδοξος είναι ο καγκελάριος ότι θα υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα. «Θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν το χειμώνα και αυτό είναι καλό μήνυμα στη σημερινή εποχή», είπε ο Σολτς.

Εκτίμησε ότι στο τέλος του επόμενου χρόνου η Γερμανία θα απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Διότι θα τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται η Γερμανία από Νορβηγία, ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Ωστόσο για τον ερχόμενο χειμώνα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδοτών BDA Ράινερ Ντούλγκερ, θεωρεί πιθανή μία ύφεση, ενώ ο πρόεδρος των Συνδέσμου Βιομηχανιών BDI, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, περιμένει βαθιά ύφεση στη Γερμανία το χειμώνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος