Π. Λιάκουρας: Αναβαθμισμένη υπόσταση των Τουρκοκυπρίων σε μια μελλοντική ομοσπονδία επιδιώκει η Τουρκία (audio)

Μετά τις δηλώσεις Γκουτέρες για νέα πενταμερή αφού, όπως είπε, «δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεν, αλλά όμως δεν τα παρατώ» τι μπορεί να περιμένουμε; Ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο ΠΑΠΕΙ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή σχολιάζοντας ότι η εβδομάδα αυτή είναι εβδομάδα παθών και για το Κυπριακό.

«Κρατάω την πρώτη φράση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν τα παρατάει και αυτό γιατί εάν κατέθετε την εντολή -όπως ακούγαμε το τελευταίο καιρό- ή εάν ζητούσε κάτι διαφορετικό, αυτό θα σήμαινε ότι οι συνομιλίες είχαν οδηγηθεί σε ναυάγιο, γεγονός που θα είχε πολλές συνέπειες. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει, γι` αυτό και θα επαναλάβει το όλο εγχείρημα πολύ σύντομα απ` ότι φαίνεται, πάλι με την ίδια λογική της άτυπης συνάντησης των 5 + 1 δηλαδή των εγγυητριών και των δύο κοινοτήτων υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Λιάκουρας επεσήμανε μάλιστα ότι ο κ. Γκουτέρες έθεσε και το όριο της εντολής την οποία είχε να συνεχίσει για την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απομακρυνθεί από αυτό το πλαίσιο, απλά θα προσπαθήσει να δει με ποιο τρόπο μπορεί να συμβιβάσει ή να βρει τι θέλουν να πουν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι με την αναγνώριση των δύο κρατών. Θα αναζητήσει να «κουμπώσει» τις διαφορετικές θέσεις.

Στην ερώτηση εάν είναι εφικτό οι Τούρκοι να πετύχουν αλλαγή του πλαισίου ο κ. Λιάκουρας εξήγησε ότι αμέσως μετά το 1983 η τουρκοκυπριακή πλευρά με την υποστήριξη της Τουρκίας έχει απαιτήσει να αναγνωριστεί –πριν από την ομοσπονδίωση- έστω και για μια μέρα η παράνομη οντότητά της που αυτοανακηρύχθηκε σε κράτος. Παρά ταύτα –και με το σχέδιο Ανάν- ακολούθησε το πλαίσιο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Δηλαδή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. « Έχω γράψει και έχω πει ότι η Τουρκία πιθανότατα επιδιώκει μια αναβαθμισμένη υπόσταση των Τουρκοκυπρίων σε μια ομοσπονδία. Η ομοσπονδία δηλ. να είναι πιο κοντά στις βουλήσεις της Τουρκίας απ` ότι τα δύο κράτη, γιατί ακριβώς οι Τουρκοκύπριοι αν έχουν μια καλή υπόσταση σε αυτή την κυπριακή ομοσπονδία θα μπορούν να μεριμνούν για την σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ και την πρόσβαση της Τουρκίας στη γεωπολιτική σκακιέρα στη νοτιοανατολική Μεσογείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία και δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα το πούλαγε αυτό για να κρατήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την οποία πρέπει να καταβάλει τα τροφεία για την οικονομική της στήριξη».

Είναι άλλο πράγμα να έχεις την Κύπρο με δύο συνιστώσες κοινότητες οι οποίες θα συμμετέχουν στην κοινή διακυβέρνηση όπου θα παίρνονται οι αποφάσεις για την Τουρκία, είπε ο κ. Λιάκουρας, αλλά θα έχουν λόγο και οι Τουρκοκύπριοι. Βεβαίως αυτό που θα ήθελε πάντα η Τουρκία να κάνει και αυτό το έχει περάσει στον εξαρτώμενο Τατάρ, να παζαρέψει με αυτή τη μαξιμαλιστική άποψη περί σύστασης δύο κρατών που γνωρίζει από πριν ότι αυτό είναι ένα διακύβευμα πολύ υψηλού ρίσκου για την ελληνοκυπριακή πλευρά και συνεπώς θα προσπαθήσει αυτό να το ανταλλάξει με κάτι που αφορά την πολύ αναβαθμισμένη υπόσταση των Τουρκοκυπρίων σε μια μελλοντική ομοσπονδία.

Ο κ. Λιάκουρας εξήγησε ότι «χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει ότι μεταφέρονται ορισμένες από τις εξουσίες που θα είχε ως αποκλειστικές η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις κοινότητες, τις ομόσπονδες πολιτείες, άρα οι ομόσπονδες πολιτείες αποκτούν ένα παραπάνω επίπεδο υπόστασης μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Κατά συνέπεια εκεί θα υπάρχει ένα μοίρασμα της κυριαρχίας ανάμεσα στο κυρίαρχο κεντρικό κράτος και σε κοινότητες, οι οποίες θα έχουν μια πιο δυνατή φωνή σε αυτό που θα λέγαμε απόδοση κυριαρχίας στο κεντρικό κράτος. Έχουν τη δυσκολία τους αυτά γιατί αφορούν κυρίως στις σχέσεις των πολιτειών με την κεντρική κυβέρνηση, αλλά βεβαίως στην κεντρική κυβέρνηση θα συμμετέχουν και οι δύο κοινότητες και θα φανεί πόση δύναμη θα έχει κυρίως η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτά είναι και τα μεγάλα διλήμματα τα οποία πρέπει να τα δει η ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλαδή εάν θέλει το ένα κράτος, την ενιαία κυριαρχία ή εάν θα ήθελε κάτι άλλο διαφορετικό.

Ο κ. Λιάκουρας επεσήμανε ότι το γεγονός πως ο κ. Γκουτέρες στις σημερινές δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε στην πρόταση για ορισμό ειδικού αντιπροσώπου με αποστολή την επανέναρξη των συνομιλιών και πως η μη αναφορά σημαίνει ότι δεν έχουν συμφωνήσει οι όλοι, ειδικά οι δύο κοινότητες. « Αυτό που πρέπει να δούμε πολύ καλά είναι το πώς θα κάνουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά και τους Τούρκους να αλλάξουν αυτό το πλαίσιο με τα έξι σημεία το οποίο περιλαμβάνει το έγγραφο το οποίο ο Τατάρ παρέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ».

Σχετικά με την στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν και πόσο επηρεάζεται η στάση του από την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Λιάκουρας δήλωσε ότι ο τούρκος πρόεδρος θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση. Σε σχέση με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι η Τουρκία πλέον, και με βάση την έκθεση του εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) που δημοσιεύεται, χαρακτηρίζεται ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Αν. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και πρέπει να υποχωρήσει από οποιαδήποτε επιθετικότητα ενώ επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν το καρότο και το μαστίγιο για να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχοντας ένστικτο πολιτική επιβίωσης δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο περιβάλλον . Το μείζον είναι να αποφασίσει τι θα κάνει με τους Σ400. Βεβαίως το Κυπριακό είναι κλειδί για μια σειρά θεμάτων, της Αν. Μεσογείου όπως και τα ελληνοτουρκικά. Πρέπει όμως να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε η λύση της συνομοσπονδίας μπορεί να γίνει δεκτή, αλλά ούτε η σύσταση των δύο κρατών. Όλα αυτά είναι παιχνίδια στη λογική του παζαρέματος που ακολουθεί η Τουρκία».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος