Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στον περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς στα ανατολικά της δοκιμαζόμενης χώρας.
Στο ισοπεδωμένο Αζοφστάλ, Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή από τις νάρκες, προχωρώντας σε ελεγχόμενες εκρήξεις.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ανταλλαγής ορισμένων εκ των αιχμάλωτων μαχητών του βιομηχανικού συγκροτήματος.
Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους αν και διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες –«ομπλάστ»– Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ.
«Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες», αναγνώρισε χθες βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού», συνέχισε.
Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιδιώκουν να «εξοντώσουν όποιον ζει», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Η ρωσική δύναμη πυρός συγκεντρώνεται στον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Λουγκάνσκ, περικυκλώνοντας τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για σφοδρές μάχες σε εξέλιξη κοντά στις κοινότητες Ποπάσνα και Μπαχμούτ.
Η κατάληψη της Μπαχμούτ θα επέτρεπε στους εισβολείς να ελέγχουν ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που τώρα είναι και αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουρανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ο δήμαρχος της πόλης Μαξίμ Σούτκοβι δηλώνει ότι οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης δηλωνει πως δεν αποκλείει την περίπτωση να γίνουν “υποχρεωτικές εκκενώσεις».
Επί 24ώρου βάσεως βομβαρδίζεται η Σεβεροντονιέτσκ. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επανάληψη του φαινομένου της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστη η Μαριούπολη.
Ενώ η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς, το Κίεβο, που επιμένει να ζητά περισσότερα όπλα, εξασφάλισε υποσχέσεις για υποστήριξη από δυτικά κράτη.
Στη ψηφιακή σύνοδο της «Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας» 44 κράτη συζήτησαν χθες 23/5, τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι 22 χώρες θα στείλουν περισσότερα όπλα και άλλες θα αναλάβουν την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.
Ανάμεσα στα όπλα που θα σταλούν θα είναι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα τους, που υποσχέθηκε η Δανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν πως με αυτούς τους πυραύλους μπορεί να κατορθωθεί να αρθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού, κόμβου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα.
Στο διπλωματικό επίπεδο παραμένει το αδιέξοδο καθώς το Κίεβο αποκλείει εδαφικές παραχωρήσεις και η Μόσχα δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου.
Οκτώ εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι-Ανετράπη η δημογραφική εικόνα της Ουκρανίας
Ο πόλεμος ανέτρεψε εξάλλου τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε αυτούς προστίθενται 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε κράτη του εξωτερικού, οι μισοί και πλέον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος