Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα πλήττει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αντίποινα για την προέλαση, λέει το Κίεβο (video)

Array

Τη Ρωσία ότι ευθύνεται για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας κατηγόρησε o πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως υποστηρίζει, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατηγικής σημασίας υποδομές, σε αντίποινα για την ουκρανική προέλαση που συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση.

Μεταξύ αυτών, η πυραυλική επίθεση από την οποία προκλήθηκε μεγάλη φωτιά σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Χάρκοβο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας εργαζόμενος και να βυθιστούν πολλές περιοχές στο σκοτάδι.

Έχοντας ανακαταλάβει μία περιοχή έκτασης 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως υποστηρίζουν, οι Ουκρανοί υψώνουν την ουκρανική σημαία σε κάθε πόλη που απελευθερώνουν.

Το μεγαλύτερο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά την αποχώρηση του από τα περίχωρα του Κιέβου τον Μάρτιο, αποτελεί η απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Ιζιούμ, που αποτελούσε μεγάλη ρωσική βάση.

Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν αφήνοντας πίσω τους εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ημερών από την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ουκρανούς στρατιώτες, που, όπως είπε, απελευθέρωσαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά, λέγοντας: «Όλοι αυτοί που υπερασπίστηκαν τη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ, που απελευθέρωσαν το Κίεβο, το Ζιτομίρ, το Τσερνίχιβ, τη Σούμι. Μπούκα, Ιρπίν, Μποροντιάνκα, Βόρζελ, Γκοστόμελ, Μακάριβ. Οκτίρκα, Σούμι. Και τώρα Μπαλακλία, Ιζιούμ, Κουπιάνσκ».

Με τον ρωσικό στρατό να παραδέχεται την υποχώρηση από εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για ανασύνταξη των δυνάμεων, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ επέκρινε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και προειδοποίησε ότι θα ενημερώσει προσωπικά τον Πούτιν για τις ήττες στο πεδίο μάχης.

«Έκαναν λάθη και πιστεύω να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική, θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω πώς έχει η κατάσταση πραγματικά» είπε.

Κι ενώ η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, το θέμα συζήτησαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη μη πολιτικοποιημένης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρον ζήτησε από τον Πούτιν να αποσύρει τα όπλα από τη Ζαπορίζια.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος