Η Πτήση 17 της Malaysia Airlines κατερρίφθη πάνω από την ανατολική Ουκρανία από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο BUK, συμπεραίνει το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) στην τελική έκθεσή του για τη συντριβή του αεροπλάνου τον Ιούλιο του 2014 που στοίχισε τη ζωή και των 298 επιβαινόντων.
Στην έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, δεν διευκρινίζεται ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. Η διεθνής ομάδα των εισαγγελέων που διεξάγουν την έρευνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει προσδιορίσει τις ταυτότητες προσώπων “ειδικού ενδιαφέροντος” για την υπόθεση. Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν ότι οι ανεξάρτητές έρευνές τους μέχρι στιγμής “δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση”. Στην ανακοίνωση πάντως δεν κατονομάζεται κανένα ύποπτο πρόσωπο.
“Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk”, δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε την έκθεση.
Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, πρόσθεσε.
Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οικογένειες θυμάτων, ο Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.
Ο Γιούστρα ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας στην στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της Business Class του Boeing 777 ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.
Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είχε λόγο να κλείσει τον ενάεριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.
Το OVV συνιστά να αλλάξουν οι κανόνες της διεθνούς αεροπορίας ώστε να υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την επιλογή των αεροδιαδρόμων που ακολουθούν.
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Γιατσενιούκ κατηγορεί τον ρωσικό στρατό για την κατάρριψη
Η συντριβή της πτήσης ΜΗ17, ήταν μια “επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών”, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. “Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να καταρρίψουν” ένα εμπορικό αεροσκάφος, είπε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, σχολιάζοντας ότι οι “μεθυσμένοι αυτονομιστές” δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα.
Την πλήρη συνεργασία της Μόσχας ζήτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines.
Ρωσία: “Προκατειλημμένη” η έκθεση των ολλανδικών αρχών
“Προκατειλημμένη” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, η Ρωσία αισθάνεται απογοητευμένη που κατά τα φαινόμενα δεν εισακούστηκαν “οι πολλές εκκλήσεις της για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αλλά όχι προκατειλημμένης έρευνας, η οποία θα λάμβανε υπόψη της πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα και ιδίως τις αναφορές της Almaz-Antey, της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα BUK.
Η εταιρεία Almaz-Antey που κατασκευάζει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας BUK, αμφισβητεί επίσης τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας. Η ρωσική εταιρεία παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα δικά της συμπεράσματα, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε ένα “πείραμα σε πραγματικές συνθήκες”: προκάλεσε την έκρηξη, στο έδαφος, ενός πυραύλου BUK κοντά στο πιλοτήριο και σε τμήματα της ατράκτου ενός αεροσκάφους Ιλιούσιν.
Το πείραμα αυτό “διαψεύδει πλήρως την εκδοχή των Ολλανδών όσον αφορά το είδος του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύτηκε” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Almaz-Antey Ίαν Νοβίκοφ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή της και μαθηματικές μελέτες για την τροχιά του βλήματος, ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που την εποχή εκείνη την διεκδικούσαν τόσο οι φιλορώσοι αντάρτες όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Επιπροσθέτως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος του πυραύλου δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον ρωσικό στρατό από το 2011.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος