Ο Πούτιν καλεί το Κίεβο σε συνομιλίες μετά την προσάρτηση ουκρανικών κατεχομένων

Array

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τις συνθήκες για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Σε μια τελετή που το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου» χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς την «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει. Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο χαρακτηρίζουν τα δημοψηφίσματα ψευδή και δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματά τους. Επίσης, Κίεβο, Ουάσινγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.

Σε μια ομιλία που προηγήθηκε της τελετής υπογραφής της συνθήκης ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις κατεχόμενες περιοχές και θα τις προστατεύσει ως μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της. Σημείωσε μάλιστα ότι ότι οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες της για πάντα». «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».

Προέτρεψε την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό των μαχών, αλλά προειδοποίησε αυστηρά ότι η Ρωσία δεν θα παραδώσει ποτέ τον έλεγχο των τεσσάρων περιοχών.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί τις εχθροπραξίες ως μέρος του σχεδίου της να μετατρέψει τη Ρωσία σε «αποικία» και αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο λαός έκανε την επιλογή του στα δημοψηφίσματα για τα εδάφη της Ουκρανίας” τόνισε ο Πούτιν στη φιέστα ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας. “Αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Το πρώτο τους δικαίωμα, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για τη μοίρα τους” πρόσθεσε.

Υπογράφουμε την προσάρτηση 4 περιοχών με τη Ρωσία. Αυτό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ιστορικό δικαίωμα. Είναι δικαίωμα των πολιτών, των ηλικιωμένων και των γυναικών που έχουν υποστεί την τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου. Είναι η επιλογή ανθρώπων από διαφορετική εθνοτική καταγωγή. Επικροτώ τους διοικητές. Όλοι οι στρατιώτες μας που έχασαν τη ζωή τους σε μια ειδική επιχείρηση για την υπεράσπιση του λαού μας στην περιοχή είναι πραγματικοί ήρωες” σημείωσε.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν σχέδια να επισκεφτεί «τις νέες περιοχές της Ρωσίας».

Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί. Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την απειλή μπλόφα – κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε ρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εν μέσω οργισμένων δυτικών αντιδράσεων. Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος