Με άρθρο του στο Foreign Policy, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, υπήρξε απόλυτος για το ό,τι η χώρα του θα απαντήσει με έξυπνο τρόπο στην στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ. Όπως τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, “κανείς δεν πρέπει να έχει ουδεμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας. Υπάρχει ένα όριο σε όλα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας. Εάν οι εταίροι μας συνεχίσουν να κατασκευάζουν στρατιωτικές-στρατηγικές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της χώρας μας, θα αναγκαστούμε να τους δημιουργήσουμε παρόμοιες συνθήκες».
ΝΑΤΟ και Ουκρανία
«Η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία», έγραψε ο Ρώσος πρέσβης. “Χρειάζεται επείγουσα δράση. Πρέπει να αποκατασταθεί η αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας”.
«Αυτό σημαίνει ότι κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να ενισχύσει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων», συνέχισε. «Με πολιτική βούληση, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης σοβαρών μακροπρόθεσμων και νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας».
Σημείωσε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να κάνει την Ουκρανία και τη Γεωργία μέλη του.
«Με το να «σέρνεται» η συμμαχίας στο έδαφος της Ουκρανίας, η απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας αυξάνεται ραγδαία, καθώς πυραυλικά συστήματα με ελάχιστο χρόνο πτήσης προς τη χώρα μας καθώς και άλλα αποσταθεροποιητικά όπλα μπορούν να αναπτυχθούν εκεί», σημείωσε.
Ο Αντόνοφ εξέφρασε τη λύπη του για τις αποχωρήσεις των ΗΠΑ από ορισμένες συνθήκες όπως η Συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, η συνθήκη για πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς και η συνθήκη για ανοιχτούς ουρανούς, διαλύοντας έτσι ουσιαστικά ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Γιατί; Τι κέρδισε με αυτό η Ουάσιγκτον;”
Επέκταση προς Ανατολής
Η Ρωσία χρειάζεται δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί περαιτέρω ή δεν θα χρησιμοποιήσει χώρες κοντά στη Ρωσία ως οικοδεσπότες οπλικών συστημάτων τα οποία η Ρωσία τα αντιλαμβάνεται ως απειλή.
Τα προσχέδια συμφωνιών της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δεν παραβιάζουν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε. «Αντίθετα, δημιουργούν συνθήκες αποκλιμάκωσης στην Ευρώπη, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και εντατικοποίηση της αλληλεπίδρασης για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και των μέσων τους. της παράδοσης, της ανοικοδόμησης των εθνικών οικονομιών και της διευθέτησης σοβαρών ζητημάτων σχετικά με την κλιματική αλλαγή».
Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος