Η κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, προσθέτοντας “καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ –την Τουρκία και την Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση– να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.“
Eν τω μεταξύ η ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού κάθε χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας ο κ Πράις είπε “σας παραπέμπω στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών σχετικά με οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Δεν είναι κάτι για το οποίο εμείς έχουμε λόγο“.
Αμερικανός δημοσιογράφος παρενέβη στο διάλογο και ρώτησε αν και η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει όπου και όπως θέλει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της και γιατί οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αναπτύσσει η να αγοράζει εξοπλισμό. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι “έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές. Δεν νομίζω ότι αυτός ο σύμμαχος (Ελλάδα) ενδιαφέρεται να αγοράσει S-400. Αυτή είναι η αγορά ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε σε κυρώσεις που επιβάλλονται από το Κογκρέσο. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και στις διμερείς σχέσεις μας”.
Σε σχέση με τα τα F-16, ρωτήθηκε γιατί το Κογκρέσο προσπαθεί να βάλει προϋποθέσεις στην Τουρκία όπως για παράδειγμα να μην χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ δεν βάζει προϋποθέσεις στην Ελλάδα για αντίστοιχες αγορές. Ο εκπρόσωπος απάντησε με νόημα ότι το κριτήριο που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ είναι το εθνικό συμφέρον της Αμερικής.
Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος