Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με κυρίαρχο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία και «αγκάθι» τη συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν ότι το υπό προετοιμασία πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες φαίνεται πως θα αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο για αργότερα, καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει επομένως το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται.
Πρόσθεσε ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».
Αισιοδοξία Μπορέλ για το ρωσικό εμπάργκο
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σε συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή από αξιωματούχους, δήλωσε νωρίτερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέ Μπορέλ.
«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Υπήρξαν συνομιλίες χθες το απόγευμα, και θα υπάρξουν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France Info, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι σήμερα το απόγευμα, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επικεφαλής των κρατών μελών μια συμφωνία».
Ερωτηθείς εάν τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να αποτύχουν λόγω της αντίστασης από την Ουγγαρία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Μπορέλ είπε: «Όχι, δεν νομίζω… θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος».
Ισπανός ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία
Η Ισπανία υποστηρίζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, καθώς ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και είναι απρόθυμα να τις σταματήσουν, δήλωσε στο μεταξύ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
«Υπάρχουν δύο στόχοι που έχουμε όταν εγκρίνουμε ένα πακέτο κυρώσεων. Ο ένας είναι να μην επιτρέψουμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με ευρωπαϊκά κεφάλαια και ο άλλος να μην επιτρέψουμε στον πόλεμο του Πούτιν να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.
Στην ατζέντα η Ουκρανία
Πρώτο θέμα της Συνόδου η κατάσταση στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της Ε.Ε. προς τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα επαναλάβει ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας ειδικά στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ παρά το ότι στη σύνοδο δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση που επιχειρεί η γείτονα.
“Κλειδί” η Ουγγαρία
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει την ενεργειακή της ασφάλεια και ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια (Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία) με την Ουγγαρία να εκτιμά ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, χωρίς όμως να απαντά ολοκληρωμένα στις σοβαρές ανησυχίες της.
Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.
Στην ατζέντα των σημερινών εργασιών βρίσκεται και η συνεχής βοήθεια των Ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στους ηγέτες της ΕΕ στην αρχή της συζήτησης.
Οι 27 αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στο Κίεβο για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική οικονομία -η Κομισιόν πρότεινε βοήθεια 9 δισεκ. ευρώ το 2022-, που εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει κρίση στην Αφρική.
Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το Κίεβο υπολόγιζε πρόσφατα ότι οι ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και άλλων υποδομών ανέρχονται σε κάπου 600 δισεκ. δολάρια.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας λόγω της αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.
Τελευταίο θέμα που θα απασχολήσει τους «27» είναι αυτό της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος