Το νέο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ συνοψίζεται στη νέα “Στρατηγική Αντίληψη” που ενέκριναν οι 30 χώρες μέλη της με βασικά σημεία την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας λόγω της ρωσικής απειλής, επισημαίνουν την Κίνα ως συστημική πρόκληση και επιδιώκουν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως είναι οι υβριδικές επιθέσεις.
Το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται και προετοιμάζεται για μία νέα περίοδο αντιπαράθεσης. Η Ρωσία ορίζεται ως η πιο σημαντική και άμεση απειλή και, για πρώτη φορά, γίνεται αναφορά όχι μία αλλά πολλές φορές, στην Κίνα, ως συστημική πρόκληση που αντιπροσωπεύει η άνοδος του ασιατικού γίγαντα -και η συνεργασία του με τη Ρωσία. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Συμμαχίας με νέες χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις.
Η Συμμαχία διευρύνεται με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι ανοιχτή. Όσον αφορά στην Κίνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι δεν την θεωρεί «αντίπαλο», αλλά ότι δεν μπορεί κανείς να είναι αφελής σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει. Η Συμμαχία κατηγορεί την Κίνα ότι προσπαθεί να ανατρέψει την πολυμερή παγκόσμια τάξη των κανόνων και θεσμών και να διαβρώσει κακόβουλα τις δημοκρατίες.
Στη σύνοδο κορυφής εκτός από την Σουηδία και την Φινλανδία ήταν προσκεκλημένες οι χώρες του Ειρηνικού όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία με τις οποίες η Συμμαχία επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών και εμβάθυνση της συνεργασίας μαζί τους , όπως εξέφρασε ο Στόλτενμπεργκ στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα προς το Πεκίνο.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στολντενμπεργκ ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία που ενέκριναν τα μέλη της Συμμαχίας : “Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται σε εμάς για όσο χρειάζεται, οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.» Δήλωσε χαρακτηριστικά. “Μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου» κατέληξε.
“Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μόνο της Ουκρανίας, με αυτόν αποφασίζεται η μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην παρέμβαση που έκανε με τηλεδιάσκεψη από το Κίεβο.
Όμως μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική επιθετικότητα να έχουν οδηγήσει σε σύγκλιση και ενότητα τα μέλη της Συμμαχίας η οποία μόλις αναγεννήθηκε , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μελλοντικά η ενότητα αυτή θα είναι αδιατάρακτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από τα σχέδια για αύξηση του αριθμού των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Rota της Ισπανίας από τέσσερα σε έξι που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, σκοπεύουν να ανοίξουν ένα μόνιμο αρχηγείο για το Πέμπτο Σώμα Στρατού τους στην Πολωνία και να τοποθετήσουν ένα τάγμα υποστήριξης στο πολωνικό έδαφος. Επίσης θα αναπτύξουν μια ταξιαρχία με περίπου 3.000 μαχητές στη Ρουμανία και θα ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στις χώρες της Βαλτικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Τέλος , οι χώρες μέλη της Συμμαχίας δεσμεύτηκαν για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών στο 2% του ΑΕΠ τους, ποσοστό που μέχρι σήμερα μόνο 9 χώρες το ξεπερνούν ( η Ελλάδα έρχεται πρώτη) ενώ 19 χώρες θα το φτάσουν το 2024 και άλλες 5 ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεκαετίας.
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος