Ο Ιανουάριος ήταν ένας αιματηρός μήνας για δημοσιογράφους και ακτιβιστές στη Λατινική Αμερική. Τουλάχιστον 20 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέσσερις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, ένας μεγάλος αριθμός που κρούει των κώδωνα του κινδύνου για οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία. «Είναι ανησυχητικό και φέρνει στο προσκήνιο ένα τρομακτικό σενάριο για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η χρονιά για όσους υψώνουν τη φωνή τους υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερική», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία.
Η Guevara-Rosas προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής πρέπει «να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αντιστρέψουν αυτή την τάση» και «να εγγυηθούν έναν ασφαλή και ευνοϊκό πλαίσιο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην περιοχή».
Η πιο επικίνδυνη χώρα για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η Κολομβία. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε αυτή την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία, 13 ακτιβιστές δολοφονήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους σε αυτήν τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μεξικό, όπου δολοφονήθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι, γεγονός που προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης με μαζικές διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις της χώρας.
Στη Βραζιλία, βρέθηκαν τα πτώματα τριών ατόμων από την ίδια οικογένεια στις 9 Ιανουαρίου, τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση της Αμνηστίας, ήταν γνωστά για την απελευθέρωση μωρών χελωνών και για την υπεράσπιση της γης και της προστασίας του περιβάλλοντος στο San Francisco do Xingú, στην Πολιτεία Pará.
Η Ονδούρα, εν τω μεταξύ, είναι η πιο θανατηφόρα χώρα στην Κεντρική Αμερική για ακτιβιστές. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει τρεις δολοφονίες τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου του Pablo Isabel Hernández, ηγέτη των ιθαγενών και υπερασπιστή των ανθρωπίνων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις 9 Ιανουαρίου στο δήμο San Marcos de Caiquín, στην περιοχή της Lempira.
Η Ονδούρα είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για τη δολοφονία της ακτιβίστριας υπέρ του περιβάλλοντος Berta Cáceres, η οποία είχε αντιταχθεί ανοιχτά στην κατασκευή του φράγματος Agua Zarca, ενός υδροηλεκτρικού έργου που θα επηρέαζε τον ποταμό Gualcarque, μια σημαντική πηγή πόρων για τις αυτόχθονες κοινότητες. Η Cáceres κινητοποίησε τους αυτόχθονες πληθυσμούς κατά του έργου και τιμήθηκε για τον αγώνα της με διεθνές βραβείο Goldman Environmental Prize.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις της περιοχής να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα και να μην αφήσουν να μείνουν ατιμώρητα. «Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να διερευνήσουν τις δολοφονίες με άμεσο, εξαντλητικό, ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο και με μια κύρια γραμμή έρευνας που να εξετάζει το έργο της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της δημοσιογραφικής δραστηριότητας. Η εξάλειψη της ατιμωρησίας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος ότι αυτές οι πράξεις δεν γίνονται ανεκτές», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.
Μετάφραση: Φούλη Ζαβιτσάνου, El País
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος