Β.Ιράκ: Για χημικό πόλεμο κατηγορούνται οι τζιχαντιστές

Το χημικό όπλο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το αέριο μουστάρδας, φέρεται να χρησιμοποίησαν κατά Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά την καταγγελία, Αμερικανοί και Γερμανοί εμπειρογνώμονες σπεύδουν για αυτοψία, εκφράζοντας ανησυχίες για το πώς το απαγορευμένο χημικό όπλο έφτασε στην κατοχή των Ισλαμιστών και για το πόσο μεγάλες ποσότητες διαθέτουν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου άμυνας, εξήντα μαχητές Πεσμεργκά που υποστηρίζουν τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, παρουσιάζουν εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα που κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται στο αέριο μουστάρδας.

Το επικίνδυνο χημικό όπλο, που προκαλεί και τύφλωση, ενδεχομένως να προέρχεται από τη Συρία ίσως όμως να εκλάπη και από το έδαφος του Ιράκ, από οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν που δεν είχε καταστραφεί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Και για επιθέσεις με πυραύλους που έφεραν χημικά από χλώριο , κατηγορεί τους τζιχαντιστές το γερμανικό υπουργείο άμυνας, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Το βρετανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για αρκετά θύματα μεταξύ Κούρδων μαχητών του βόρειου Ιράκ, και προειδοποιεί ότι βρετανικά και γερμανικά στρατεύματα στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο από τις χημικές επιθέσεις των τρομοκρατών, όπως αποκαλούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Από αέρος, εντείνεται στο μεταξύ η διεθνής εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους,  καθώς διεξήχθησαν οι πρώτες επανδρωμένες επιδρομές αμερικανικών αεροσκαφών από την βάση Ινσιρλίκ, στη νότια Τουρκία αντί του Περσικού Κόλπου, που απέχει πολύ περισσότερο από τους στόχους στη Συρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος