Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Ο Πάδος ποταμός, ο μεγαλύτερος της Ιταλίας, ρέει για μήκος περίπου 680 χιλιομέτρων από τις Δυτικές Άλπεις κοντά στο Τορίνο έως στη περιοχή της Φεράρα, και τελειώνει με δέλτα στην Αδριατική Θάλασσα στο Κομάκιο.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η Πεδιάδα του Πάδου είναι το γεωγραφικό σημείο όπου καταλήγει μερίδα του λέοντος του νερού που ρέει Νότια των Άλπεων και Βόρεια των Απέννινων Όρων.
Πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα, διάφορους εθνικούς δρυμούς, αλλά και μεγάλες πόλεις. Με μια τόσο μεγάλη ποσότητα νερού που ρέει, υπάρχουν διάφοροι υδροφόροι ορίζοντες που καλύπτουν τις ανάγκες πόσιμου νερού της ευρύτερης περιοχής, για κατανάλωση αλλά και για τις μεγάλες καλλιέργειες. Τουλάχιστον, μέχρι πρότινος.
6 μήνες λειψυδρίας
Αν κανείς χρειαστεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των κλιματικών αλλαγών, η φετινή περίπτωση της Πεδιάδας του Πάδου στη Βόρειο Ιταλία είναι ανάμεσα στις πιο φανερές.
Ο Πάδος ποταμός, μαζί με σειρά ποταμών και παραποτάμων που συμβάλλουν στην ύδρευσή του, αντιμετωπίζουν μια σημαντική κρίση λειψυδρίας εδώ και περίπου 6 μήνες. Ο λόγος, η έλλειψη σημαντικών βροχοπτώσεων στην πεδιάδα, αλλά και χιονοπτώσεων στις Άλπεις και στα Απέννινα Όρη.
Ήδη στα μέσα Μαρτίου οι αρμόδιες Αρχές μετρούσαν τις 100 μέρες χωρίς αξιόλογες βροχοπτώσεις – και ούτως ή άλλως, σχεδόν πάντα τοπικές – κάτι που τότε ήδη έδειχνε μια επερχόμενη σημαντική έλλειψη διαθεσιμότητας νερού, για την οποία οι Αρχές είχαν πει πως “είναι απίθανο να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου μέρους του καλοκαιριού”.
Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (έως και 2,5 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο του χειμώνα) και μια πρώιμη έναρξη του καλοκαιριού ήδη από τα μέσα Μαΐου στη Βόρειο Ιταλία, η εξάμηνη λειψυδρία σήμερα δείχνει ένα σχεδόν ερημικό, δυστοπικό τοπίο σε πολλά μέρη που συνήθως θα ήταν πλούσια σε νερό, αλλά και άγρια ζωή.
Καταστροφικές επιπτώσεις για περιβάλλον και οικονομία
Η Πεδιάδα του Πάδου αποτελεί επίσης έδρα μερικών εκ των πιο παραγωγικών περιφερειών της Ιταλίας, όπως Λομβαρδία, Βένετο και Εμίλια Ρομάνια, οι οποίες ξεπερνούν το 40% του Ιταλικού ΑΕΠ. Γεγονός το οποίο συνδέεται, μεταξύ διαφόρων παραγόντων, με μια (κάποτε) ευνοϊκή κλιματική κατάσταση και διαθεσιμότητα άφθονου νερού.
Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις της Περιφερειακής Αρχής του Ποταμού Πάδου (Adbpo), τα δεδομένα παρουσιάζουν μια κατάσταση μεταξύ σοβαρής και ακραίας λειψυδρίας, με μεγάλες εκτάσεις άμμου και χαλικιών εκεί που κάποτε έρεε άφθονο νερό.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που φέρνει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία αναφέρει στο Pontelagoscuro της Φεράρα μια πτώση της τάξεως του 80% σε σύγκριση με τη μέση παροχή νερού του ποταμού.
Κατόπιν σύσκεψης του Παρατηρητηρίου για τις Κρίσεις Νερού, προέκυψε πως σήμερα ο Πάδος αντιμετωπίζει τα χειρότερα υδρολογικά δεδομένα των τελευταίων 70 ετών. Επίσης, με τη δραματική μείωση του γλυκού νερού, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει μια εισροή αλμυρού νερού από το δέλτα του ποταμού και για αρκετά χιλιόμετρα (10 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή) με σημαντικές επιπτώσεις και για τους υδροφόρους ορίζοντες. Σημειωτέον, η εικόνα των διαφόρων παραποτάμων που παραδοσιακά τροφοδοτούν τον Πάδο, αλλά και των Αλπικών λιμνών, δεν είναι πολύ καλύτερη.
Αν επικεντρωθούμε στις οπωροκαλλιέργειες, και όπως τονίζει η Corriere della Sera, μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού θα πρέπει ακόμη να δοθεί. Με την έλλειψη νερού και τις υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει το ρίσκο πολλά φρούτα και λαχανικά να υποστούν ένα πολύ δυνατό σοκ. Για να μην χαθεί η σοδειά, η μεταφορά νερού θα κόστιζε παραπάνω, και έτσι αυτό ενδέχεται να μετατραπεί σε περαιτέρω αυξήσεις για τους καταναλωτές.
Νέα μέτρα και δελτιοποίηση του νερού
Δεδομένης της κατάστασης, αναμένονται βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Οπωροκαλλιεργητών (Confagricoltura) της Περιφέρειας Emilia-Romagna, Marcello Bonvicini, έκανε λόγο για την ανάγκη νέων διατάξεων για τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης νερού για αρδευτικούς σκοπούς, όπως τη χρήση του νερού μόνο σε συγκεκριμένα ωράρια και κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων Αρχών.
Παράλληλα, στις επαρχίες του Ροβίγκο και της Φεράρα, έχουν ενεργοποιηθεί εγκαταστάσεις για την εκμετάλλευση νερού από βαθύτερους υδροφόρους ορίζοντες, ενώ η Ένωση Διαχειριστών Υδραγωγείων Utilitalia ζήτησε τη διακοπή της παροχής πόσιμου νερού τη νύχτα σε 125 δήμους της Πεδιάδας του Πάδου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος