Ένα βήμα πριν το θάνατο έφτασε ένα τρίχρονο κοριτσάκι στο Κεντ της Αγγλίας με συμπτώματα ηπατίτιδας, που γλίτωσε εφόσον υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με δότη τον πατέρα της.
Στις 13 Μαρτίου η μικρή Λολα Ροουζ εκδήλωσε εμετούς αλλά το σύμπτωμα που τάραξε και έθεσε σε εγρήγορση τους γονείς της ήταν όταν τα μάτια της πήραν μια κίτρινη απόχρωση (εικόνα ίκτερου).
Οι γιατροί διαγνώσκουν οτι το συκώτι του μικρού κοριτσιού σχεδόν δεν λειτουργεί και μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο kings college στο Λονδίνο που διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που συνδέονται με το ήπαρ .
Οι γονείς σοκαρισμένοι αναγκάζονται μόλις σε λίγα εικοσιτετράωρα να βάλουν σε τεχνητό κώμα την μικρή Λολα, να της αφαιρέσουν το συκώτι με τον χρόνο να μέτρα αντίστροφα έως ότου βρεθεί ένας συμβατός δότης. «Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είχε πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες, εκτός αν έβρισκαν μόσχευμα την τελευταία στιγμή» αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.
Ο πατέρας της Άλαν Ρέιν, 27 ετών, είπε ότι ήταν σαν να «βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας». Μπορεσε και δώρισε μέρος του συκωτιού του για να σώσει την ετοιμοθάνατη κόρη του στις 30 Μαρτίου σε μια επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση, η Λολα Ροουζ έχει αναρρώσει πλήρως και θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα κρούσματα αφορούν σε μεγάλο βαθμό παιδιά κάτω των 5 ετών, με μέση ηλικία τα 3, και μόνο «ένας μικρός αριθμός παιδιών άνω των δέκα ετών διερευνάται». Δεκάδες έχουν αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.
Μια σειρά από υποθέσεις διερευνώνται και μία από αυτές είναι η πιθανότητα το lockdown και η κοινωνική απόσταση να βρίσκονται πίσω από τη συστάδα των κρουσμάτων.
Ο Δρ Τάσος Γραμματικόπουλος που είναι ειδικός Παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, επισήμανε στο Sky News : «Το πιο πρόσφατο lockdown και η πανδημία πιθανότατα έπαιξαν ρόλο σε αυτό, επειδή τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί σε κοινές λοιμώξεις. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη εξήγηση.
Συνολικά έχουν αναφερθεί 114 κρούσματα στη Βρετανία. Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι περίπου το 77% αυτών των παιδιών έχουν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό. Αυτός είναι ο ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης. Αλλά όταν ο ιός επιτίθεται σε ένα εξασθενημένο ή υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα.
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί.
Επισης τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού δεν συνδέονται με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, καθώς στην Βρετανία κανένα παιδί που είναι κάτω των δεκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί.
Tα νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πιθανά αίτια απαριθμεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος