Χαοτική η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα – Σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική μεταφέρονται οι πρόσφυγες (vid)

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, όπου Αφγανοί πρόσφυγες πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα. Η κατάληψη έληξε χωρίς εντάσεις και οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη ένταση και εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που πραγματοποίησαν την κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα μεταφέρονται με λεωφορεία και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό, καθώς τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα για αυτούς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη τους θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν καθώς τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις. Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν στα λεωφορεία μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς. Όσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι από αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

Εξάλλου, επιστρέφουν στην Κοζάνη τα τέσσερα λεωφορεία με τους Σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα για την Ειδομένη. Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί που έχουν την ευθύνη της ασφαλούς συνοδείας, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν πίσω. Ωστόσο, τρία από τα λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης, όπου οι πρόσφυγες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχουν κατέβει από τα οχήματα, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κοζάνη. Στο σημείο βρίσκεται ολιγομελής ομάδα αστυνομικών που συζητά μαζί τους.

«Σκοπός είναι να μην κλείνουν τα σύνορα. Μέσα, όμως, από αυτή την ιστορία αναδεικνύεται κάτι άλλο, ότι το ζήτημα είναι από την πλευρά της Τουρκίας» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Θα πρέπει και οι ευρωπαίοι να αντιληφθούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν γίνεται οι αστυνομικές δυνάμεις να μην κάνουν ελέγχους στους διακινητές και στη Σύνοδο του Μαρτίου πρέπει να υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στη γείτονα και κάποια στιγμή να επιβληθούν κυρώσεις» τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη.

Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι χαοτική καθώς περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.

Tην ίδια ώρα, κορυφώνεται η ανησυχία σε Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις μονομερείς ενέργειες που λειτουργούν σαν ντόμινο στα Ελληνό-σκοπιανά σύνορα και τα Βαλκάνια, μετά την απόφαση της Αυστρίας να δέχεται εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσφύγων.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος