Διάσκεψη των Αθηνών: Σύσταση Παρατηρητηρίου για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή (vid)

Με την υπογραφή κοινής Διακήρυξης έπεσε την Τρίτη η αυλαία των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης της Αθήνας για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ, εγκρίθηκε και η σύσταση Διεθνούς Παρατηρητηρίου, με έδρα την Αθήνα, που θα καταγράφει την κατάσταση στη Μ. Ανατολή σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Ειρηνική συνύπαρξη με διατήρηση του πλουραλισμού»

Με το μήνυμα ότι η διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλη την περιοχή, αλλά και με την έκκληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων και πολιτιστικών μνημείων, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη με τη συμμετοχή εκπρόσωπων 40 οργανισμών, οργανώσεων και κρατών.

Δύο νέες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Αθήνας.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι η πρώτη θα αφορά μία ελληνική πρόταση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τις αξίες πάνω στις οποίες θα στηρίζεται η Ευρώπη στο μέλλον, ξεφεύγοντας από τον χαρακτήρα των κυρώσεων και του εμπάργκο.

Η δεύτερη, η οποία ξεκίνησε από τετραμήνου στο ΥΠΕΞ, όπως είπε ο υπουργός, θα αφορά μία Διεθνή Γραμματεία των GS10, των μεγαλύτερων πολιτιστικά χωρών, για την ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού, ως ήπιας δύναμης της εξωτερικής πολιτικής, που ενισχύεται και από τη δύναμη του τουρισμού. Πρωτοβουλία στην οποία, όπως σημείωσε, έχουν ήδη συμφωνήσει αρκετές χώρες, από την Κίνα μέχρι το Μεξικό.

Ν. Κοτζιάς: Αποκλείονται κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της Γερμανίας και της καγκελαρίου δεν αντανακλούν τις θεσμικές θέσεις της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αποσαφηνίζοντας επίσης το θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία, είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συντονισμός σε υπουργικό επίπεδο για την επανεισδοχή των μεταναστών βάσει του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής το οποίο υπογράφτηκε το 2001 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του γιατί η αντιπολίτευση επανέρχεται σε θέμα περί κοινών περιπολιών με την Τουρκία, όταν, όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεργασία τόσο με την Τουρκία, όσο και με τη Βουλγαρία και σε θέματα όπως η εξεύρεση πολιτικής λύσης για τη λήξη του πολέμου στη Συρία, η αποτροπή αποσταθεροποίησης του Λιβάνου και της Ιορδανίας, η προστασία της Αιγύπτου, καθώς και περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα για τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων, που έχουν μειωθεί στα 13 δολάρια το μήνα για τη συντήρηση της κάθε οικογένειας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο ΥΠΕΞ είχε σειρά διμερών επαφών τόσο με ομολόγους του, όσο και πολλούς ιεράρχες της Ορθοδοξίας, στις οποίες κυριάρχησε το θέμα της κρίσιμης κατάστασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Ρεπορτάζ: Ν. Μελέτης
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Χαιρετισμός Αλ. Τσίπρα στη Διάσκεψη των Αθηνών: Θρησκείες και Πολιτισμός γέφυρες κατανόησης στη Μεσόγειο (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος