Έκθεση-«φωτιά» για την Ελλάδα – Απειλές για αναστολή της Σένγκεν (vid) – Ο. Γεροβασίλη: Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης προκάλεσε η εκτίμηση του Κολεγίου Επιτρόπων με βάση την έκθεση προόδου εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, ότι η χώρα μας παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο.

Η κ. Γεροβασίλη επέρριψε ευθύνες στη στάση της Τουρκίας και την έλλειψη ανταπόκρισης για την ενίσχυση της Frontex και τόνισε ότι η έκθεση που συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων αφορούσε τη 10η Νοεμβρίου, δηλαδή 2,5 μήνες πριν.

Η κ. Γεροβασίλη είπε συγκεκριμένα: Μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού. Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων. Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης.
Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο.

Το θέμα έδωσε έναυσμα για ευρεία συζήτηση σχετικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αλλά και τις εκκρεμότητες που αφορούν στη λειτουργία των πέντε hotspot στο ελληνικό έδαφος, τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Εφόσον το σχέδιο έκθεσης –το οποίο κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις των υποχρεώσεών της»- εγκριθεί από την ειδική ομάδα του Συμβουλίου και αποτελέσει Έκθεση της Κομισιόν, η Επιτροπή θα ζητήσει εντός τριών μηνών τη λήψη μέτρων από την Ελλάδα και πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν.

Σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα θέματα, τότε η Κομισιόν θα ικανοποιήσει αίτημα χωρών για τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να κλείσουν τα σύνορά τους έως και δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε στο Κολέγιο βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, από ειδική ομάδα της Επιτροπής και στελεχών του Frontex, που έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο του 2015.

Κομισιόν: Σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων

Ελλείψεις και κενά στους ελέγχους στα ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), επισημαίνει το σχέδιο έκθεσης για την Ελλάδα που βασίζεται σε πορίσματα του Νοεμβρίου και το οποίο υιοθετήθηκε σήμερα από το κολέγιο των επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε ο

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το σχέδιο της έκθεσης βασίζεται στα πορίσματα της αποστολής αξιολόγησης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο:«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα από το Νοέμβριο και μετά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο Βλ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αν εγκριθεί αυτό το σχέδιο έκθεσης από τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ (με ειδική πλειοψηφία), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει συστάσεις προς την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ζητήσει η Επιτροπή, καθώς και άλλα διορθωτικά μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν περαιτέρω μετά από νέες αποστολές αξιολόγησης.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις  της Επιτροπής, εντός τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια. Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μέσω της Frontex, o αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «χρειάζεται συντονισμένη δράση με τις χώρες των Βαλκανίων» και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία και με την ΠΓΔΜ.

«Δεν συνδέουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση του προσφυγικού»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις, ενώ συμπλήρωσε ότι η επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα είπε πως αναμένεται να καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για την οποία η Ελλάδα έχει καταθέσει μια «αρκετά ολοκληρωμένη» πρόταση.

Συζητάμε τώρα την εμβέλεια και τη φιλοδοξία της εν λόγω πρότασης με στόχο να διασφαλιστεί μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος, πρόσθεσε, ενώ έκανε αναφορά και στις συζητήσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής, ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι θα επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Γ. Μουζάλας: «Οι απόψεις μας αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν με τους θεσμούς»

Τη διαβεβαίωση ότι τα κέντρα καταγραφής προσφύγων θα είναι είναι έτοιμα στις ημερομηνίες που είπε ο Πρωθυπουργός, έδωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Επισήμανε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν φωνές υπέρ της ενίσχυσης της ζώνης Σένγκεν, με εξαίρεση την άποψη του Βελγίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι ο έλεγχος των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται σε τουρκικό έδαφος και υπογράμμισε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να πνίγει ανθρώπους.

Ανταπόκριση: Γ. Συριόπουλος
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος