Έως την Πέμπτη η κατάθεση του ν/σ για το προσφυγικό – Συνεχίζονται οι ροές στα νησιά

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Την ίδια ώρα αυξημένες εμφανίζονται και πάλι οι ροές προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, ενσωματώνει την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Μεταξύ άλλων το προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Την ίδια ώρα αυξημένες εμφανίζονται και πάλι οι ροές προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Έως την Πέμπτη η κατάθεση του ν/σ για το προσφυγικό – Συνεχίζονται οι ροές στα νησιάΣτον Πειραιά, η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν πλέον τους 5.800.

«Ντροπή για την Ευρώπη», χαρακτήρισε την εικόνα η Βρετανίδα σταρ Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, η οποία επισκέφθηκε τον καταυλισμό στον Πειραιά.
Εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να συνωστίζονται στα κέντρα κράτησης.

Η Λέσβος μετά την παύση της κακοκαιρίας και μέσα στο προηγούμενο 24ωρο δέχθηκε 474 ανθρώπους, ενώ το πρωί Τετάρτης άλλους 200.
Με τις σημερινές αφίξεις, οι παραμένοντες στο πρώην στρατόπεδο στη Μόρια ξεπερνούν τις 2000 με τη χωρητικότητά του να μην ξεπερνά τις 2300. Ο προβληματισμός των υπηρεσιακών παραγόντων έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει άλλος χώρος στη Λέσβο κατάλληλος για την κράτηση των μεταναστών και το κέντρο κράτησης της Μόριας είναι ζήτημα λίγων ημερών να γεμίσει.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ηλ. Μαραβάς, αγκάθι στην εφαρμογή της συμφωνίας παραμένει η εμφανής αδυναμία της Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκριθεί στις χιλιάδες αναμενόμενες αιτήσεις.
Μόνο στο κέντρο κράτησης της Λέσβου έχουν δηλώσει πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ασύλου πάνω από 1000 πρόσφυγες, ωστόσο δεν έχει εξεταστεί ούτε μία περίπτωση, καθώς τα οκτώ άτομα που στελεχώνουν το γραφείο έχουν δεκάδες υποθέσεις ανοικτές από πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Παράλληλα, τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης με χειροπέδες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Οι αστυνομικοί που τους συνόδευαν είπαν πως «ήταν κρατούμενοι», ενώ μιλώντας στο ΑΜΠΕ η συντονίστρια του hot spot της Μόριας, Ανθή Καραγγελή τόνισε πως θεωρεί απαράδεκτο. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας το γεγονός, υποστήριξαν πως η καταγγελία θα ελεγχθεί.

Συνολικά, τις 5.000 φθάνει ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης στα νησιά.

Έκκληση να συμμετάσχουν ισότιμα όλοι οι δήμοι της χώρας στη φιλοξενία προσφύγων, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Επίσης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων, με 2,8 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ στο πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες.

Στην Ειδομένη, κλειστή παραμένει για 12η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου επικρατεί ηρεμία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook και twitter) περί εναλλακτικών διαδρομών για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Μία τέτοια ανάρτηση υποδεικνύει την Αλβανία ως ασφαλή χώρα διέλευσης και έχει ήδη φτάσει, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά αρκετών προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα άλλων αναρτήσεων που προειδοποιούν τους πρόσφυγες να μη δίνουν σημασία σε τέτοιους είδους μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα.

Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού οι μετανάστες επέστρεψαν στον άλλο θαλάσσιο διάδρομο προς την Ευρώπη. Από τη Λιβύη στην Ιταλία, μια επικίνδυνη διαδρομή 185 ναυτικών μιλίων ανοικτής θάλασσας. Σε μία μόνο ημέρα, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε περίπου 1.600 μετανάστες νότια της Σικελίας.

Σχετική είδηση: Στη σκιά των επεισοδίων στην Ειδομένη και στη Χίο, το σχέδιο αποσυμφόρησης (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος