Επανέρχεται ο Πολ Τόμσεν για περικοπές συντάξεων και μέτρα 9 δισ. ευρώ

Μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ ως το 2018  ζητά από την Ελλάδα  ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν , κρίνοντας αναπόφευκτες τις περικοπές των συντάξεων και χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό πολύ δαπανηρό.

Σε άρθρο του μέσω του προσωπικού του blog, o Πολ Τόμσεν τονίζει :« Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, κάτι που ο Τόμσεν υποστηρίζει ότι απαιτεί μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7,2-9 δισ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να δούμε πως μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις», τονίζεται.

Ο Πολ Τόμσεν θίγει ακόμη και το θέμα Grexit, επισημαίνοντας ότι οι σχετικοί φόβοι θα επανέλθουν αν περάσει ένα σχέδιο βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές. « Ένα σχέδιο βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σύντομα θα προκαλέσει την επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα», τονίζει ο Τόμσεν.

«Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», αναφέρει στη συνέχεια.

Στο άρθρο του ο Τόμσεν επισημαίνει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Συνέκρινε μάλιστα τις ελληνικές με τις γερμανικές συντάξεις υποστηρίζοντας ότι είναι παρόμοιες, αν και η Γερμανία, με μέτρο το μέσο μισθό, είναι δύο φορές πιο πλούσια απ’ την Ελλάδα, ενώ οι Ελληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, όπως υποστηρίζει.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να δαπανά 10% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ενώ η Ευρώπη κατά μέσο όρο μόνο 2,5% «Αυτό δεν είναι βιώσιμο» τονίζει ο Τόμσεν.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τώρα συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ ένα περιεκτικό πολυετές πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια διαρκή ανάκαμψη και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις απόψεις και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία. Θεώρησα λοιπόν χρήσιμο να αποσαφηνίσω τα θέματα αυτά».

Και συνεχίζει: «Σχεδόν μετά από μια δεκαετία εξάρτησης από τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της. Αυτό προϋποθέτει μια αντίστροφη εξισορρόπηση της φιλοδοξίας των μεταρρυθμίσεων και του ύψους της ελάφρυνσης του χρέους -μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όμως αυτό αναπόφευκτα θα ενείχε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους».

«Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν»,  επισημαίνεται στο μακροσκελές άρθρο.

ΠΗΓΗ: IMF Direct

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος