Γ. Μουζάλας: Δεν ζητά η Ευρώπη έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν – Ως το τέλος του χρόνου έτοιμα τα Κέντρα Υποδοχής (vid)

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σέγκεν η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια συζήτηση έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας.

Δεν μπορεί παρά η πολιτική ηγεσία του τόπου να βρει τρόπο να σταθεί ενωμένη απέναντι στα σενάρια τέτοιων ακραίων κύκλων, υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

ο Γιάννης Μουζάλας Έναν έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

Αναφερόμενος στη συζήτηση γύρω από τη συνθήκη Σένγκεν, την χαρακτήρισε μάλλον θετική λέγοντας πως βοηθάει η δήλωση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ επικαλέστηκε και την δήλωση του προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, πως «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, και ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα, υπάρχουν ωστόσο βελτιώσεις».

Εχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Frontex, σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως ζήτησε άλλους 1600 άνδρες για την ενίσχυση του έργου της.

Είναι αλήθεια ότι δεν ζητήσαμε πολιτική προστασία παραδέχθηκε ο Γ. Μουζάλας γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός να γίνει δεκτή. Για την επανεγκατάσταση, είπε πως δεν έχουν «ξεκλειδώσει» τα χρήματα.

Για τα κέντρα ταυτοποίησης παραδέχθηκε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση και έχει και η ελληνική πλευρά ευθύνη. «Αν όλα είχαν γίνει θα ήμασταν 10 – 15 μέρες πιο μπροστά. Στη Μυτιλήνη το Κέντρο είναι έτοιμο και έχει αποσπάσει τα εύσημα από την ΕΕ, στη Χίο υπάρχει ένα προσωρινό και έχει υψηλό βαθμό καταλληλότητας. Και στην Κω και στη Λέρο θα τα έχουμε τελειώσει μέχρι το τέλος χρόνου και θα τα αναλάβει ο στρατός. Στη Σάμο έχουμε δυσκολίες με μια παλιά εγκατάσταση, ψάχνουμε καινούρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε και σε μια επιστολή που συνέταξε ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαϊτις που επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη και συμμετείχε σε διάσωση. Ο κος Αντριουκαιτις έγραψε ένα γράμμα προς το Κολέγιο των Επιτρόπων στο οποίο αναφέρεται σε υπαρκτές όπως σημειώνει αδυναμίες της χώρας μας για την αρωγή στους πρόσφυγες, αλλά εξαίρει τις υπεράνθρωπες, σε 24ωρη βάση, προσπάθειες του προσωπικού.

Καταλήγοντας ο κ. Μουζάλας είπε πως «στα χερσαία σύνορα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τα διαχειριζόμαστε άψογα. Στα θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποτροπής είναι πνιγμός». Και τόνισε ότι μας νοιάζει η Σένγκεν και δεν θέλουμε να βγούμε από τη συνθήκη αυτή.

Όσον αφορά στο θέμα της Ειδομένης, είπε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει τωρα και τόνισε ότι θα λυθεί σε 4 έως 5 ημέρες, «ούτε με λουλούδια αλλά ούτε και με ξύλο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Ο. Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Αναληθή τα δημοσιεύματα περί εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν, τονίζει η κυβέρνηση (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος