Η ιστορία του Μαχμουντ από τη Συρία – Ένα ασυνόδευτο παιδί περιγράφει την αγωνία του στην κάμερα της ΕΡΤ (vid)

Οι πιο τραγικές φιγούρες του προσφυγικού δράματος είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Κάποια αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, μόνα τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και άλλα αποχωρίστηκαν τις οικογένειές τους στο δύσκολο ταξίδι για μια καλύτερη ζωή.

«Έφευγα από το σπίτι και πάντα αποχαιρετούσα τη μητέρα μου με την προϋπόθεση ότι μπορεί να μην την ξαναδώ».

Ο Μαχμούντ είναι 15 χρονών. Η ζωή του άλλαξε ξαφνικά. Αναγκάστηκε να γνωρίσει την προσφυγιά, να βρεθεί μετά από ένα δύσκολο ταξίδι σε μια ξένη χώρα….μόνος.

«Ήταν δύσκολο το ταξίδι αλλά εμένα δεν με φοβίζει τίποτα πια γιατί αυτό που έχω περάσει στη Συρία με τους βομβαρδισμούς και όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μου δεν με φοβίζει τίποτα πια»

Στη Συρία άφησε πίσω την οικογένειά του. Η μητέρα του τον βοήθησε να πληρώσει τον διακινητή για να περάσει από την Τουρκία στην Κω.

«Έχω άλλες τρεις μικρές αδερφές. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον πόλεμο, στη Συρία και έτσι αναγκάστηκα να φύγω πρόσφυγας προς την Ευρώπη. Άφησα πίσω τη μητέρα μου και τις τρεις αδερφές μου. Μόνος μου ταξίδεψα, είχα συγγενείς που ήθελαν και εκείνοι να φύγουν αλλά εκείνο τον καιρό πήρα την απόφαση και έφυγα.»

Ο Μαχμούντ αναπολεί τη ζωή του στη Συρία. Όπως μας λέει μέχρι να ξεκινήσει ο πόλεμος ήταν όλα φυσιολογικά.

«Στη Συρία η ζωή μου ήταν καλή. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τα σχολεία κλείσανε και δυσκολευτήκαμε πολύ.» 15.45.50 «θα πάω στον θείο μου στη Βρετανία έχω κάνει τα χαρτιά μου για την επανένωση να έρθει και η υπόλοιπη οικογένεια θα δουλέψω και θα σπουδάσω.»

Ο Μαχμούντ μπορεί νa θεωρηθεί… τυχερός. Στη Κω καταγράφηκε ως ασυνόδευτο παιδί και με τη βοήθεια της πολιτείας φιλοξενείται σε σπίτι της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Πράξις». Εκεί βρήκε την προστασία και την αγάπη που τόσο έχει ανάγκη.

Ο Τζαννέτος Αντύπας, Προεδρος ΔΣ ΜΚΟ «praksis» δηλώνει στην ΕΡΤ:

«Στους ξενώνες φιλοξενούνται παιδιά τα οποία είναι ασυνόδευτα και είναι ηλικίας από 6 χρονών εως 17. στην Ελλάδα λειτουργούν χώροι φιλοξενίας από ΜΚΟ η δυναμικότητα είναι 465 κρεβάτια την ημέρα. 15.29.00 Υπάρχουν όμως χιλιάδες παιδιά που δεν καταγράφηκαν ποτέ. Από την Ελλάδα περνάνε σε ετήσια βάση περίπου 5.000 παιδιά.»

Ο Μαχμούντ ελπίζει και συγκινεί: «Θέλω να ξέρω ότι τα αδέρφια μου και η μητέρα μου είναι καλά και να δω μια μέρα τη Χώρα μου όπως ήτανε παλιά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος