Δ.Αμνηστία: Υποκριτική η πίεση της ΕΕ προς Ελλάδα για το προσφυγικό

«Η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, είναι υποκριτική, καθώς είναι πασιφανές ότι οι άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά, οφείλονται στη Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, ενώ την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Guardian, συνοψίζει ότι οι στόχοι της ΕΕ στο προσφυγικό, έχουν επιτευχθεί μόλις κατά 5%.

«Φαίνεται ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι δρόμοι για τους πρόσφυγες οδηγούν στην Ελλάδα. Είναι εξωφρενικά υποκριτικό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για τις άθλιες συνθήκες», επισημαίνει στην ανακοίνωση η Ιβέρνα Μακ Γκόυαν, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Πρέπει αμέσως η πίεση προς την Ελλάδα να ελαττωθεί και όχι να αυξηθεί», προθέτει η κ. Μακ Γκούαν.

Η Διεθνής Αμνηστία, προκειμένου να μειωθεί η πίεση προς την Ελλάδα, προτείνει, οι αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται επειγόντως από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί μόνο στο 5% του στόχου για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Τζένιφερ Ράνκιν από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται  από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Επισημαίνεται πως μόνο 8.162 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί από τις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, αντί των 160.000 που είχε προβλεφθεί πριν από περισσότερο από έναν χρόνο να επανεγκατασταθούν.

Η Guardian επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανεγκαταστήσει μόνον έναν στους 20 από τους πρόσφυγες στους οποίους είχαν υποσχεθεί πως θα προσφέρουν καταφύγιο, καθώς επιμένουν οι βαθιές διαιρέσεις στην Ευρώπη.

Συνολικά 6.212 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

Πάντως,  ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι δυνατόν ο στόχος να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στο μεταξύ ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν δεχθεί κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα και από την Ιταλία.

Η Σλοβακία, η οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει προσφέρει καταφύγιο μόλις σε 9 ανθρώπους, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία σε 12.

Η Βρετανία επέλεξε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως έχει δικαίωμα βάσει της ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΕΕ.

Τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν επίσης πως 748 άνθρωποι εστάλησαν από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ., συνοψίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Guardian,ΑΜΠΕ
Σχετική είδηση:Μουζάλας: «Καλή και ισορροπημένη η πρόταση της Κομισιόν για το Δουβλίνο»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος