Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μίλησε στην ΕΡΤ1 σχετικά με την βαριά αιματολογική ανωμαλία που προκαλεί ο κορονοϊός.
«Η covid-19 πήζει το αίμα μέσα στα αγγεία του πνεύμονα και στη συνέχεια και στα μεγαλύτερα αγγεία. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής διασωληνώνεται, πήζει το αίμα. Η ροή μέσα στα μικρά αγγεία του πνεύμονα διαταράσσεται και δεν μπορεί να γίνει η ανταλλαγή οξυγόνου», ανέφερε ο καθηγητής αιματολογίας.
«Γνωρίζουμε ότι η θρόμβωση δεν είναι ένα ατύχημα αλλά είναι μέρος της ίδιας της διαδικασίας που επιδεινώνει τον άνθρωπο. Ο αγώνας μας είναι να σταματήσουμε τον αγώνα νωρίς. Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της τα αντιθρομβωτικά φάρμακα», συμπληρώνει ο κ. Γεροτζιάφας.
‘Ενα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης για το αν κάποιος θα νοσήσει ελαφριά ή βαριά από κορονοϊό, είναι το κλινικοεργαστηριακό σκορ εκτίμησης κινδύνου επιδείνωσης.
«Υπάρχει μια διαδικασία, ένας αλγόριθμος με ένα σκορ που πραγματοποιείται από το σπίτι. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς που έχουν νοσήσει, βρίσκονται στο σπίτι και χρειάζονται θρομβωτική αγωγή», τόνισε ο ίδιος.
Σχετικά με τον εμβολιασμό στην Γαλλία ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναφέρει: «Στην Γαλλία ο κόσμος είναι συγκρατημένος σχετικά με τον εμβολιασμό. Είμαστε σε έναν αγώνα να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το ερώτημα της ασφάλειας των εμβολίων έχει απαντηθεί γιατί οι μελέτες των εμβολίων είναι μοντέρνες μελέτες».
Σχετικά με την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε σε χίλια κρούσματα στην Νότια Αγγλία αναφέρει: «Το ανησυχητικό είναι ο ίδιος ο μηχανισμός που δρά ο ιός ο οποίος είναι σκληρός. Προκαλεί μεγάλες διαταραχές στην ισορροπία του οργανισμού. Οι καινούριες μεταλλάξεις δεν φαίνεται να είναι μεταλλάξεις αποδυνάμωσης του ιού, γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση».
«Στην Γαλλία ετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα μετά τις γιορτές. Το οποίο μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το Μάρτη Απρίλη. Πρέπει να γίνει μια σωστή εμβολιαστική πολιτική και να ενημερωθεί ο κόσμος απλά και όμορφα και να οργανώσουμε την ιατρική περίθαλψη στο σπίτι», συμπλήρωσε ο κ. Γεροτζιάφας.
«Η ιχνηλάτηση με τα τεστ και η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η βασική μας ασπίδα για να μην ξανά μπούμε σε Lockdown. Το Lockdown δεν το αντέχει το σύστημα υγείας», τόνισε.
«Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ίσως υπάρχει ανοσία της αγέλης», κατέληξε ο καθηγητής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος