Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα σημείωσε ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο προειδοποίησε ότι “η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη”. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι είναι ευρύτατη η διασπορά του ιού σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».
«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.
«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».
«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.
«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.
«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ν. Χαρδαλιάς: Mοναδική προτεραιότητα η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής
Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθέναν από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.
Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα, τόσο καλύτερα αποδίδουν. Τόνισε ότι δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.
Ερωτηθείς πώς θα γίνει η άρση του lockdown και πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» και συμπλήρωσε: «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα «ορφανά κρούσματα» και τι πρέπει να βελτιωθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%. Συγχέεται η επιδημιολογική αρχική διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ στα κρούσματα για το που έχουν αρχικά κολλήσει με την μετέπειτα διαδικασία ιχνηλάτησής τους.
Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά, τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τους, και θα πρέπει να πω ότι ακόμη και χωρίς σαφής ένδειξη, πολλές φορές οι παραδοχές των αλγορίθμων μας είναι οριζόντιοι και δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια μεγάλων διαρροών σε σχέση με τον όγκο και την ποσότητα των ανθρώπων που προχωράμε σε απομόνωση ή των δομών που αναγκαζόμαστε να κλείσουμε. Κι αυτό έχει γίνει από την αρχή της κρίσης και αυτήν τη στιγμή».
Για τους εργαζομένους της ιχνηλάτησης, είπε ότι η ιχνηλάτηση στην Πολιτική Προστασία έχει 190 εργαζόμενους και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 192 τις επόμενες μέρες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος