Γιάννης Καλομενίδης: Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην μπούμε σε ένα δεύτερο Lockdown


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Ο Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας CoViD-19 του Ευαγγελισμού, μίλησε στην εκπομπή «Aπό τις Έξι» για την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού, όπου υπογραμμίζει την στόχευση των μέτρων, ενώ περιγράφει το πλάνο που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση το δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο καθηγητής σχολιάζει το γεγονός στην Κρήτη, όπου ένας σημαντικός αριθμός παιδιών δεν έχει πάει σχολείο, καθώς οι γονείς τους, είναι αρνητές της μάσκας και δεν τα αφήνουν.

«Θεωρώ ότι το γεγονός μη λαμβάνοντας υπόψη τους υπολοίπους είναι εξαίρεση. Αυτές οι εξαιρέσεις δεν θα έπρεπε να συζητούνται τόσο πολύ. Θα πρέπει να προβάλλουμε τον καλό κανόνα περισσότερο από τον κακό», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Τα σχολεία θα πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουν ανοιχτά οι βλάβες που θα έχουμε από ένα παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων είναι ανυπολόγιστες. Θα έπρεπε να είχαμε μικρότερες τάξεις με λιγότερα παιδιά», εξηγεί ο καθηγητής.

Σχετικά με ένα κορονοϊο o Γ. Καλομενίδης υποστηρίζει ότι «Ένα Lockdown όπως το ζήσαμε την άνοιξη, δεν θα πρέπει να γίνει. Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες».

Η στόχευση όλων των μέτρων στοχεύει στο να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, μάσκα είναι με διαφορά το πιο σημαντικό μέτρο, υποστηρίζει ο καθηγητής, εξηγώντας πως «Αν οι άνθρωποι που μολύνονται κάθε μέρα παραμένουν να είναι νέοι και ανθεκτικοί στον ιό χωρίς να αναπτύξουν σοβαρή νόσο ώστε να χρειαστούν υπηρεσίες υγείας και απλά θα χρειαστούν 14 μέρες απομόνωση μέσα στο σπίτι αυτό δεν είναι μείζον πρόβλημα».

Σχετικά με το ήδη κουρασμένο σύστημα υγείας, το οποίο δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο μιλά ο καθηγητής.

Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα στα νοσοκομεία είναι μια τελευταία πίεση. Υπάρχει ο κίνδυνος πως θα αποφευχθεί η μεταφορά της μόλυνσης σε πιο ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει το σύστημα να μείνει όρθιο. Η κατάρρευση του συστήματος θα οδηγήσει όχι μόνο σε θανάτους στον ιό καθ’ αυτό αλλά και σε όλα τα άλλα νοσήματα.

Ένα δίκοπο μαχαίρι είναι η κατάσταση που βιώνουμε.

«Περιορίζεις τη διασπορά του κορονοιού αλλά αυξάνεις τη νοσηρότητα σε άλλες νόσους, δημιουργείς οικονομική ύφεση η οποία θα σου δώσει νέα νοσηρότητα τα επόμενα χρόνια. Ο συνολικός απολογισμός των απωλειών σε επίπεδο υγείας στην κοινωνία θα γίνει μετά από πέντε χρόνια. Τότε θα καταλάβουμε αν σώσαμε και τι σώσαμε», τονίζει.

Τέλος, το μήνυμα που στέλνει είναι ότι «θα πρεπει να καταβληθει κάθε προσπάθεια να μην μπούμε σε ένα lockdown».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος