Κ. Καρπόζηλος: Η Κόκκινη Αμερική των μεταναστών άλλαξε συντριπτικά τα εργασιακά δικαιώματα (audio)

Η Αμερικανική Αριστερά αποδεικνύει ότι καμία κοινωνία δεν είναι αποστειρωμένη από κοινωνικές διεκδικήσεις και κοινωνικές εντάσεις σημειώνει κ. Κωστής Καρπόζηλος Ιστορικός – Διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και συγγραφέας του βιβλίου “Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός νέου Κόσμου 1900 – 1950”.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο κ. Καρόζηλος αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο θέμα και αφορά την μεταναστευτική αριστερά της Αμερικής των δύο προηγούμενων αιώνων και των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργατικών τότε συνδικάτων στην Αμερική, στα οποία συμμετέχουν ενεργά κυρίως μετανάστες με πρωτεργάτες και Έλληνες μετανάστες – εργάτες. Οι Έλληνες μετανάστες που συμμετέχουν στους αγώνες της αμερικανικής αριστεράς σπάνε τα στερεότυπα εκείνα που τους ήθελαν να είναι συντηρητικοί, δεμένοι με την εκκλησία και να μην επιθυμούν καμία επαφή με ριζοσπαστικοποιημένες ιδέες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετανάστες από την Κρήτη που πρωτοστατούν στις εργατικές κινητοποιήσεις στο Κολοράντο μεταξύ του 1913 και 1914.

Στο κρίσιμο ερώτημα ποιος ήταν ο ενοποιητικός παράγοντας της αμερικανικής αριστεράς ο κ. Καρπόζηλος απαντά ότι ήταν οι μετανάστες, ή οι «αόρατοι εργαζόμενοι» καθώς από τους αγώνες τους είχαν κάτι να κερδίσουν και συνήθως επρόκειτο για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Καρπόζηλο η εκμετάλλευση παράγει μία ενοποίηση και μία κοινή ταύτιση στις διεκδικήσεις. Η Αμερικανική Αριστερά είχε μία εθνική ετερογένεια αλλά αυτό που την ένωνε με την αριστερά της Ευρώπης ήταν το κοινό φορτίο των αριστερών ιδεών.

Η Αριστερά της Αμερικής πίστευε ότι η Αμερική θα ήταν η πρώτη χώρα λόγω του δυναμισμού της και των νέων ιδεών της η οποία θα περάσει στην επόμενη εποχή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και αυτό ματαιώθηκε αναγκάζοντας τους να βιώσουν μία διαδοχική διάψευση του μεγάλου επαναστατικού οράματος τους. Ωστόσο, ο κ. Καρπόζηλος επισημαίνει ότι οι αγώνες αυτοί της αμερικανικής αριστεράς επιβεβαιώνουν ότι μέσα από τις αποτυχίες των κινημάτων καταλήγουν σε συντριπτικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε όπως είναι η καθιέρωση τελικά της 8ωρης εργασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι δούλευαν 14 και 16 ώρες ημερησίως. Επομένως θα πρέπει να αναμετρόμαστε συνέχεια με τις βεβαιότητες ώστε να ξεκολλάμε από το τέρμα που κάθε φορά βρισκόμαστε.

Η αποτυχία της αμερικανικής αριστεράς ήταν η μεγάλη επιτυχία του αμερικανικού πολιτισμού σε στιγμές κρίσης εκεί που φαινόταν να πεθαίνει να αναγεννιέται και αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο που αρθρώνεται σε τρεις ιστορικές τέτοιες στιγμές: τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την μεγάλη οικονομική κρίση του μεσοπολέμου και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αμερικανικός καπιταλισμός σύμφωνα με τον κ. Καρπόζηλο κατάφερε εκείνες τις στιγμές να προσφέρει πάρα πολλά σε πάρα πολλούς με αποτέλεσμα η αμερικανική αριστερά να μην είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος