Τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης» για την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της χώρας σε προορισμούς και clusters προορισμών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, που υλοποίησε ο ΣΕΤΕ, παρουσίασε από το φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αφού συνεχάρη το ΣΕΤΕ για την σύνταξη της μελέτης εστίασε στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα τόσο στο σκέλος της εμπλοκής του στην φιλοξενία, όσο και στο πεδίο της εργασίας, ως εργατικό δυναμικό στον τομέα του τουρισμού.
Προς επίρρωση των παραπάνω, χιλιάδες είναι αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό σημείωσε ο υπουργός και παράλληλα πρόσθεσε ότι πληθώρα προγραμμάτων ενίσχυσης δεξιοτήτων υφίστανται για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Την ίδια στιγμή ο κ. υπουργός σημείωσε ότι μέσω του τουρισμού πολλά είναι τα σύγχρονα επαγγέλματα που μπορούν να αναδυθούν. Ο τομέας του μάρκετιγκ, της αρχιτεκτονικής, της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μερικά από αυτά, όπως είπε.
Εστιάζοντας στη νέα τουριστική περίοδο, ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι οι συνθήκες απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και για το λόγο αυτό το υπουργείου Τουρισμού, πόρτα-πόρτα, όπως είπε, τρέχει στις αγορές ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστούν οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και φέτος.
«Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης»
Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτει τη μετάβαση από την αυθόρμητη στη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από ένα μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών αναφερόμενος στη μελέτη του συνδέσμου, η οποία υπογραμμίζει ότι αν γίνουν όσα αναφέρει η μελέτη, το 2030 η χώρα θα μπορεί να έχει έσοδα από τον τουρισμό έως και 27 δισ. ευρώ.
Αφού τόνισε ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα πρέπει να εμπλουτιστεί, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι πλέον οι τουρίστες αναζητάνε εμπειρίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτή την τάση. Η επαφή άλλωστε των ξένων επισκεπτών με τους ντόπιους κατοίκους είναι καταλυτική.
Για τον κ. Ρέτσο η μεγάλη πρόκληση του επόμενου διαστήματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς το θέμα της απασχόλησης είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό από τις 250.000 των απαιτούμενων θέσεων στον τουριστικό κλάδο πέρυσι, έλειπε το 1/4, ανάφερε ο κ. Ρέτσος.
Στο ερώτημα αν απασχολεί τον ΣΕΤΕ το ζήτημα του υπερ-τουρισμού, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η υπερ-συγκέντρωση σε μια χρονική περίοδο και σε συγκεκριμένα μέρη. Αυτό εξάλλου, ανάφερε ο κ. Ρέτσος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμμένες ρυθμίσεις, αλλά και με ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στην παρέμβαση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα που πρέπει να συνδεθεί με την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη των υποδομών και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι «λοκομοτίβα» που τραβάει κι άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εστιάζοντας στην αποτύπωση του στα μεγέθη του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι από τις έρευνες συνόρων που διεξάγει η τράπεζα της Ελλάδας, αυτή ανέρχεται στο 10%.
Αναφορικά με τη μελέτη του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό τονίστηκε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 2.000 και πλέον σχέδια δράσης. Αυτά προκύπτουν μετά από πλήρη χαρτογράφηση των πόρων των 13 περιφερειών της χώρας. Πέραν του στόχου των 27 δισ. έσοδα για το 2030 η μελέτη εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί και αύξηση των εσόδων κατά 50%, στις περιφέρειες που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της τουριστικής δράση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος