Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: «Η Ελλάδα κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης» (video)

Το προσφυγικό είναι και θα παραμείνει  ένα νόμισμα  με πολλές όψεις καθώς το δυσεπίλυτο πρόβλημα εμπεριέχει πολιτικές, οικονομικές, θρησκευτικές ακόμη και γεωγραφικές, περίπλοκες εξυφάνσεις, που το καθιστούν παγκόσμιο θέμα που αναζητά λύσεις από κοινού.    Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει  ότι «Η 20η Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ’ αυτούς».

Σε σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων του αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί:

Η διαχείριση περισσότερων του ενός εκατομμυρίων προσφύγων «με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια»

Η δημιουργία 40.000 θέσεων φιλοξενίας σε πρώτη φάση για τη διαχείριση των 60.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα «μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες» και η φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σε δεύτερη φάση

Η μεταφορά χωρίς βία προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, όπου τους παρέχονται στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Η σταδιακή ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας

Η εξέταση από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτημάτων διεθνούς προστασίας

Στο μήνυμα γίνεται εξάλλου μνεία στη «λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων».

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αναφέρει ότι χρειάζεται «Αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, συμπαράσταση, σεβασμός», αλλά και «καμία απολύτως ανοχή σε όσους προσπαθούν στις πλάτες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να κάνουν μικροπολιτική ή να αναπαράξουν ρατσιστικά πρότυπα» είναι η απάντηση «για τους εκατομμύρια πολίτες όλου του κόσμου, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους λόγω της φρίκης του πολέμου, των βομβαρδισμών και της ακραίας φτώχειας».

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα της προσεγγίζει το προσφυγικό υπογραμμίζοντας  πως  χρειάζονται περισσότερα χρήματα και ευελιξία εκταμίευσης για τους πρόσφυγες στις πρώτες χώρες υποδοχής . Ιδιαίτερα σε αυτές  με μικρή ή και μεσαία οικονομική επιφάνεια. Και αυτό γιατί (σε αυτές) διαμένει η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων» γράφει η οικονομική εφημερίδα με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα προσφύγων» αλλά και ενόψει της συνόδου του G20.

Με τη σειρά του ο  επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ, δήλωσε πως οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, Παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και δεν της δίνεται καμιά βοήθεια για την ενσωμάτωση των προσφύγων. Πρόσφυγες των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου στη Γερμανία και μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά πιθανότητα να βρουν εκεί δουλειά και πολλοί μπορούν καταλήξουν να γίνουν άστεγοι» δήλωσε στη Φρανκφούρτη ο Μπούρκχαρντ, αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ότι μπορούν να επαναπροωθούνται και πάλι πρόσφυγες στην Ελλάδα, έστω και «υπό προϋποθέσεις».

«Είναι παράλογο να μένουν άδεια καταλύματα στη Γερμανία και να βρεθούν στον δρόμο άνθρωποι στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους απελάσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι απαράδεκτες» πρόσθεσε ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

Πηγή: Frankfurter Neue Presse, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος