Σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη, η σορός του Γιάννη Κουνέλλη (video)

Σε λαϊκό προσκύνημα, στο μέγαρο του δήμου της Ρώμης, εξετέθη σήμερα το μεσημέρι η σορός του Έλληνα ζωγράφου και γλύπτη Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος πέθανε χθες το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα, 2ο Φεβρουαρίου, στις 11:30, στην εκκλησία «Σάντα Μαρία Ντελ Πόπολο», ευρύτερα γνωστή ως «Chiesa degli Artisti», (Εκκλησία των Kαλλιτεχνών), στην πλατεία του λαού της Ρώμης.

«Είναι μία ημέρα θλίψης. Έφυγε ένας μεγάλος δάσκαλος, θετός Ιταλός, ο οποίος με το έργο του επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη τέχνη», έγραψε στο Twtter o Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

“Άλλη μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό μας. Ο θάνατος του Γιάννη Κουνέλλη, μας αφήνει πιο φτωχούς. Συλλυπητήρια στους οικείους του”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εκφράζοντας τα συλληπητήρια του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, έκανε λόγο για «έναν πρωτοπόρο δημιουργό της σύγχρονης τέχνης και βαθιά πολιτικοποιημένο καλλιτέχνη, που επάξια κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση».

“Ο Γιάννης Κουνέλλης υπήρξε από τους εισηγητές και τους πιο σπουδαίους εκπρόσωπους του καλλιτεχνικού ρεύματος «Arte Povera», της φτωχής τέχνης.Δεν υπάρχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε όλο τον κόσμο που να μην σεμνύνεται ότι η συλλογή του περιέχει έργα του.Στην Ιταλία τον θεωρούν Ιταλό και είναι φυσικό. Επειδή στην Ρώμη σπούδασε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως ποτέ ο ίδιος δεν λησμόνησε τη καταγωγή του. Τα βιώματα που κουβαλούσε και αποτυπώθηκαν στη δουλειά του ήταν πρωτόγνωρα στη βιομηχανική Ευρώπη. Ποτέ η τέχνη του δεν ξέχασε τη καταγωγή του”,δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του καλλιτέχνη.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του διεθνούς φήμης και πρωτοπόρου εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, ενός από τους εμπνευστές της Arte Povera και μεταξύ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μοντερνισμού. Η ελληνική τέχνη που ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου έγινε φτωχότερη» αναφέρει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η δική μου γενιά έφυγε από τα σύνορα, βγήκε έξω από το κάδρο, είχε πολλά όνειρα για την ζωή και την τέχνη. Θέλαμε με τις ιδέες μας ν΄αλλάξουμε τον κόσμο. Είμαστε Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, γαλουχημένοι με αυτή την ιδέα, και όχι την ιδέα του χρηματιστηρίου», δήλωνε ο Γιάννης Κουνέλλης το 2012, σε μια σπάνια έκθεση του στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1936, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη το 1956 και το όνομα του συνδέθηκε με τους καλλιτέχνες της arte povera, δημιουργούς ανοιχτούς σε πειραματισμούς.
Χρησιμοποιούσε στοιχεία όπως ατσάλι, πέτρα, λινάτσα, κάρβουνο και μαχαίρια. Αντικαθιστούσε το τελάρο με πλαίσια κρεβατιών, κάσες κουφωμάτων και κρεμάστρες παλτών. Η κλίμακα ήταν πάντα συμβατή με το ανθρώπινο σώμα: οι διαστάσεις του διπλού κρεβατιού ή ενός παραθύρου επαναλαμβάνονται σταθερά στα έργα του.
Επιστράτευε ακόμη και ζωντανά ζώα, όπως στην περίφημη εγκατάσταση με άλογα που παρουσίασε στη Ρώμη το 1969, επιχειρώντας να αμφισβητήσει το κατεστημένο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Χρησιμοποιούσε φωτιά, χώμα και χρυσό για τον αλχημιστικό τους συμβολισμό ή καφέ και κάρβουνο ως αναφορές στο εμπόριο αλλά και ως χαρακτηριστικά στοιχεία του λιμανιού της γενέθλιας πόλης του. Ο Κουνέλλης επιστράτευσε ακόμη παλιά παπούτσια και ρούχα αλλά και αντίγραφα θραυσμάτων από αρχαία γλυπτά για να αναφερθεί στις περίπλοκες και αντιφατικές διαστρωματώσεις της ταυτότητας.

Ερωτηθείς δε για τον ουμανισμό που εκπέμπει το έργο του, ο ίδιος έχει πει: «Ο ουμανισμός τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε κρίση. Απαιτεί πάντα ένα μέτρο, κι αυτό βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας: είναι ο Παρθενώνας. Κι αυτό είναι το μέλλον, δεν είναι το παρελθόν».

Τον Γιάννη Κουνέλλη δεν τον δέχτηκε ποτέ η Σχολή Καλών Τεχνών και τον Δημήτρη Μυταρά που “έφυγε” την ίδια ημέρα, τον διέγραψε η Ακαδημία Αθηνών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση:Πέθανε στην Ιταλία ο Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος