Ο Ν. Ξυδάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για το προσφυγικό (aud)

“Προέχει να μπει τάξη στη ροή των ανθρώπων που φθάνουν στη χώρα, να τους προσφέρουμε προστασία και βοήθεια, αλλά και οι πρόσφυγες να πεισθούν ότι στα σύνορα θα περνάνε πάρα πολύ λίγοι”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη ο κ. Ξυδάκης παρέπεμψε στη συνεδρίαση της έκτακτης συνόδου κορυφής στις 7 Μαρτίου για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, “για να δούμε”, όπως είπε, “πώς θα προχωρήσει το κοινό σχέδιο δράσης Ευρώπης Τουρκίας που πράγματι καθυστερεί”.

Ο κ. Ξυδάκης τόνισε, ωστόσο, ότι: “Υπάρχει καλή συνεργασία με την Τουρκία, η οποία τελικά”, όπως εκτίμησε, “θα συνεργαστεί”. “Έτσι μόνον μπορεί να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να μπει έλεγχος στην εισροή, αυτά είναι τα πολιτικά εργαλεία της η ΕΕ, και τα οποία δεν έχουν λειτουργήσει επαρκώς”.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε ότι: “Μετά τις πρώτες αντιδράσεις και σπασμωδικές ενέργειες ορισμένων κρατών, αρχίζουν και βλέπουν και άλλοι ότι δεν μπορεί καθένας μόνος να βρει λύσεις και απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στην αυλή του γείτονα. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική αποσταθεροποίηση και της Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά και η πίεση της Ελλάδας”.

Ο κ. Ξυδάκης επανέλαβε ότι: “Είναι καλό που αναγνωρίζουν πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα παγκοσμοποιημένο και πρωτοφανές , και όχι πρόβλημα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τεχνικές ανεπάρκειες. ‘Πρέπει”, τόνισε, “να γίνει αναλογικός διαμοιρασμός των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτή είναι η κεντρική στρατηγικής της Ευρώπης, αν και στο πρόγραμμα αυτό έχουν ανταποκριθεί από τις 28 χώρες, οι 15”. “Ωστόσο”, όπως είπε, “έγινε η αρχή και πρέπει τα κράτη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Το κράτος το οποίο δεν δέχεται να συμμετέχει στα κοινά βάρη θα αντιληφθεί πολύ σύντομα ότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει και στα οφέλη. Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους και ήδη λέγεται και από άλλους”.

Ο Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών εκτίμησε ότι: “Μερικοί από τους πρόσφυγες θα παραμείνουν στην χώρα. Ήδη έχουν γίνει 13.500 αιτήσεις ασύλου οι οποίες θα εξεταστούν”, τόνισε. Στη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών από το 1990 μέχρι σήμερα η Ελλάδα υποδέχθηκε ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών των οποίων η αδήλωτη ή και δηλωμένη εργασία προσέφερε στο εθνικό ΑΕΠ. Μπορεί ένα πολύ μικρό ποσοστό 5-10-20 χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα να ενσωματωθεί”, πρόσθεσε.

“Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα περάσουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Ελλάδα και κάποιοι δεν θα παραμείνουν εδώ”, ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και τόνισε ότι: “Η ευημερία των Ελλήνων πολιτών δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες πολίτες να ξαναβρούν τις δουλειές που έχασαν από τις εμμονές και τις πολιτικές λιτότητας της Ευρώπης”, τόνισε. “Οι πολιτικές της λιτότητας είναι αυτές που αφαίρεσαν την ευημερία και έφεραν την ακροδεξιά στροφή και την απογοήτευση των ανθρώπων για το κοινό ευρωπαϊκό όραμα”, πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης καταλήγοντας: “Είμαστε μια κοινωνία που στηρίζεται σε αρχές και αυτές πρέπει να ακολουθήσουμε και τώρα”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος