Απάντηση στον Ερντογάν: “Όλοι οφείλουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο” (video)

Διπλωματική θύελλα προκαλούν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, λέγοντας ότι “ήταν επιζήμια για την Τουρκία”, θίγοντας εμμέσως πλην σαφώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. “Δώσαμε τα νησιά του Αιγαίου με τη συνθήκη”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “δίνουμε μάχη ακόμη για την υφαλοκρηπίδα, τον αέρα και το έδαφος”. Για το θέμα δεν αποκλείεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που ξεκίνησε μετά τις 3:30 με αντικείμενο τις κρίσεις στην Πυροσβεστική.

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος στον Τούρκο πρόεδρο σχολιάζοντας τις ιστορικά προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης. Οπως ανέφερε ο Πάνος Καμμένος “τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν τις σχέσεις των δύο χωρών”, τονίζοντας ότι “σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι να εγκαταστήσει ένα θεοκρατικό καθεστώς στη χώρα του”.

Αστόχαστες και εμπρηστικές χαρακτήρισε στη Βουλή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι η δήλωση έγινε σε «κοινό μουχτάρηδων τοπικών διοικητών», και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση ευνομούμενης δημοκρατίας, η οποία να αμφισβητεί τις Διεθνείς Συνθήκες, μέσω των οποίων έχουν χαραχτεί τα σύνορα πριν από έναν αιώνα».

«Είναι αδιανόητο αυτό, δεν μπορεί να τεθεί καν – όχι ως συζήτηση, ούτε ως απάντηση επί της ουσίας δεν μπορεί να τεθεί», τόνισε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει απάντηση του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως πρέπει να δούμε το «συγκείμενο», μέσα στο οποίο κάνει «αυτές τις αστόχαστες και εμπρηστικές καταγραφές ο κ. Ερντογάν, και να δούμε τις απαντήσεις που του δίνει όλο το κεμαλικό κατεστημένο».

«Μπορεί τα κίνητρά του να είναι προφανή, μπορεί η δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του και στο εξωτερικό μέτωπο και στο εσωτερικό, να είναι προφανής», είπε ο κ. Ξυδάκης.

«Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες να υποστήριξαν την αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ειρήνης στην Τουρκία, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε παρόμοια αναθεωρητική τάση μείζονων ιστορικών Συμφωνιών, που έχουν καθορίσει τον χάρτη της περιοχής εδώ και έναν αιώνα, για οποιοδήποτε λόγο, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης», κατέληξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις» είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Ξυδάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ. «Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη» είπε χαρακτηριστικά και το συνέδεσε με τις εξελίξεις στη Μοσούλη. Ο Νίκος Ξυδάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του κ.Ερντογάν και με τους 8 Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την ‘Αγκυρα.

“Η Συνθήκη και όλο το διεθνές δίκαιο είναι μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, την οποία κανείς -ούτε η Αγκυρα- δεν μπορεί να αγνοήσει, όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό”, τόνισαν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Δεν σχολιάζουμε σχόλια, αλλά σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ερντογάν, ζήτησε η συντονίστρια Εξωτερικών και ‘Αμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

H «μέθη Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών, δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις”, ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

“Για επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις”, κάνει λόγο το ΚΚΕ:«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών. Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το ‘κλείσιμο’ του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα”, επισημαίνει το ΚΚΕ.

“Ο κ. Ερντογάν αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του, δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα, σχολίασε το Ποτάμι. «Μετά την εναντίον του απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο κ.Ερντογάν προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα. Και θυμήθηκε να ανασύρει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης”,σημειώνεται.

Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», τονίζοντας:«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάννης, τορπιλίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια.

Άκρως επικίνδυνη κίνηση οι δηλώσεις Ερντογάν, τόνισε η Λαϊκή Ενότητα.

Αντιδράσεις διατυπώνονται και εντός της Τουρκίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει ότι «εάν δεν υπήρχε η συνθήκη της Λωζάνης, δεν θα υπήρχε χώρα για να είναι πρόεδρος ο Ερντογάν».

«Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις» υποστηρίζει ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν. Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24, ο Οράν επισημαίνει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάννης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες». Ως προς το θέμα της Μοσούλης ο καθηγητής λέει ότι «ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, δεν πρέπει να προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ».

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων, υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,ΕΡΤ1
Σχετική είδηση:Έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τις δηλώσεις Ερντογάν
Σχετική είδηση:Αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης ο Ερντογάν (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος