Αθήνα-Μόσχα: Συμφωνίες και ηχηρά μηνύματα (video)

Ένα βήμα πιο κοντά έφερε την Αθήνα με τη Μόσχα η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών. Στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του, ο Σεργκέι Λαβροφ πήρε ξεκάθαρη θέση, ταυτιζόμενος με την ελληνική πλευρά, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών, που τελευταία αμφισβητεί έντονα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε με θερμά λόγια για τη στάση της Ελλάδας κατά της πολιτικής των κυρώσεων, ενώ αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία άφησε αιχμές για την αμερικανική στάση.

«Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Αθήνα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ και του δημοσιογράφου Νίκου Μελέτη, σχετικά με δηλώσεις περί αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης και «συνόρων της καρδιάς» ο Σεργκέι Λαβρόφ αποδοκίμασε τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απάντηση είναι πολύ απλή: Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ. Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Κοτζιάς είχε διαμηνύσει ότι «η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός».

Με θερμά λόγια υποδεχόταν λίγο νωρίτερα τον ξένο αξιωματούχο στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως εν μέσω παράλληλων προκλήσεων, όπως το προσφυγικό και η κρίση ασφαλείας, χρειάζονται εποικοδομητικές λύσεις.

«Η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας, ενώ έβαλε ψηλά στην ατζέντα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί» σημείωσε.

«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου αξιωματούχου και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Οποιαδήποτε λύση που δεν θα σεβόταν αυτή την πλήρη έννοια της κυριαρχίας, θα δημιουργήσει ένα, κυριολεκτικά, καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εκείνων που σήμερα αποτελούν Μέλη της ΕΕ και εκείνων που πρόκειται να γίνουν Μέλη της ΕΕ. Άρα, στηρίζοντας αυτή τη λύση, κύριε Υπουργέ, από την πλευρά της Ρωσίας, θέλω να είσθε βέβαιος ότι στηρίζετε και μία λύση, η οποία αφορά την ίδια την Ευρώπη. Είναι μια λύση που στηρίζει την ίδια την ΕΕ, την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι και εδώ δεν μπορούμε να βρούμε λύση επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση και υπογράμμισε ότι, δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες.

Τόνισε ότι «αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις από αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών».

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, άφησε αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ, ότι «υπήρχαν συγκεκριμένες ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες, αλλά σχεδόν αμέσως μετά την υιοθέτηση αυτών των συμφωνιών, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτές».

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Ρώσος Υπουργός άνοιξε τις εργασίες του Ελληνορωσικού Ενεργειακού Συνεδρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινίασε την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείου ενώ αναγορεύθηκε και επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ανδρέας Λασκαράτος

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος