Δωρεάν e-φροντιστήριο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη τη Δευτέρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας Ρύθμιση θεμάτων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και άλλες διατάξεις.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, αιτιολογώντας την σημασία του επείγοντος υπογράμμισε ότι υπάρχουν διατάξεις που πρέπει άμεσα να ψηφιστούν όπως το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, η μετακίνηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στις νέες υποδομές, η καθιέρωση του ενιαίου αριθμού μαθητή, ζητήματα μεταθέσεων των εκπαιδευτικών αλλά και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τη διαδικασία του επείγοντος αποδέχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

e-Φροντιστήριο-Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται η ηλεκτρονική εξέταση για τη χορήγηση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, ενώ με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ προβλέπεται η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού φροντιστηρίου για την δωρεάν υποστήριξη της προετοιμασίας των υποψηφίων.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, έχουν εξασφαλιστεί μέσω του προαναφερόμενου χρηματοδοτικού εργαλείου και οι πιστώσεις εκείνες για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, ως προς τα θέματα γλωσσομάθειας

Η αναβάθμιση του Λυκείου

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ορθολογικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών στο γυμνάσιο και με την αναβάθμιση των τελευταίων δύο τάξεων του λυκείου, του απολυτηρίου, τις εισαγωγικές εξετάσεις και την ευελιξία στο πρώτο έτος των πανεπιστημίων. Βάση αυτών των αλλαγών θα είναι ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Η επαγγελματική εκπαίδευση

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, να παρέχονται επαγγελματικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες και να αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση.

Έτσι η Α’ τάξη έχει ενιαία χαρακτηριστικά για όλους τους μαθητές, στη Β’ Τάξη γίνεται η επιλογή ενός από τους 9 ευρύτερους τομείς σπουδών και μόνο στην Γ’ τάξη, ο μαθητής επιλέγει την ειδικότητά του.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών σε όλους τους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ενώ ολοκληρώνονται και τα μεταβατικά προγράμματα σπουδών για την Γ΄τάξη.

Με το νομοσχέδιο επανέρχεται το δικαίωμα των μαθητών των νυχτερινών ΕΠΑΛ να εισάγονται σε ειδικό ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ, μια επιλογή που είχε καταργηθεί το 2013.

Μεγάλη τομή σύμφωνα με το νομοσχέδιο αποτελεί το μεταλυκειακό έτος, την τάξη μαθητείας που αφορά τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, λέγοντας ότι θα είναι προαιρετικό, δηλαδή αφορά αποφοίτους μαθητές άνω των 18 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προβλεφθεί πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καθώς και αμοιβή στο 75% του κατώτερου ημερομισθίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας θα γίνεται με βάση προγράμματα σπουδών υπό την επίβλεψη του σχολείου και του αρμόδιου εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο Επαγγελματικό Λύκειο ή Εργαστηριακό Κέντρο.

Αίθουσα συνταξης ert.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος