Ιστορική διάσκεψη για το Κυπριακό-Συγκρατημένη αισιοδοξία (video)

Στο Παλάτι των Εθνών στην Γενεύη, σε μια διάσκεψη ιστορική για το Κυπριακό, την πρώτη μετά την τουρκική εισβολή το 1974, τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν –μετά από 42 χρόνια τουρκικής κατοχής- λύση στη δύσκολη εξίσωση του εθνικού ζητήματος.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, υπό την ομπρέλα του οποίου γίνεται η διεθνής διάσκεψη πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι χρειάζεται λειτουργική λύση και όχι μπαλώματα, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, και με τη συμμετοχή ηγετών, εφόσον αυτή απαιτείται.Ο κ. Γκουτιέρες εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών για λύση του προβλήματος.

Στην ατζέντα των συζητήσεων το μοναδικό θέμα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Στην εισήγηση του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε παρωχημένο το καθεστώς των εγγυήσεων και ζήτησε την κατάργηση τους και πρότεινε την υπογραφή συμφώνου φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου.

“Πιστεύουμε – και προσωπικά πιστεύω- ότι είναι ένα καθεστώς της εποχής της αποικιοκρατίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην οριστική λύση του προβλήματος ασφάλειας της Κύπρου. Και αυτό σημαίνει αποχώρηση των στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ίσως με έναν δημιουργικό ρόλο του ΟΑΣΕ. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος πρέπει να βρει ένα καθεστώς εσωτερικής ασφάλειας”, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων και θα συστήσουν ομάδες εργασίας.

Στο αντίποδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει στην θέση της Άγκυρας για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων όπως μετέδωσε το Reuters. «Η συνέχιση των ρυθμίσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που έχουν υπάρξει η βάση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια, είναι μια αναγκαιότητα, δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου, για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ, ενώ επιβεβαίωσε ότι η διάσκεψη θα συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που εκπροσωπεί την Ε.Ε. ζήτησε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για λύση. “Όταν πρόκειται για την ειρήνη όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο. Εκείνοι που δεν λαμβάνουν κανένα κίνδυνοι παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο”, είπε χαρακτηριστικά.

Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού αποτελεί η κατάθεση χαρτών για το εδαφικό την Τετάρτη στη Γενεύη. Οι χάρτες αφού μελετήθηκαν και από τις τρεις πλευρές, (ελληνοκυπριακή, τουρκοκυπριακή και ΟΗΕ) και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν σε θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόοδο αλλά και πολλά ανοιχτά ζητήματα βλέπει η Αθήνα

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του στρατού κατοχής.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανούν πιθανότητες για λύση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η διαδικασία της Γενεύης που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ντροπή στον Αναστασιάδη και σε όσους ζητούν νομιμοποίηση του Αττίλα. Έξω ο τουρκικός στρατός και οι έποικοι από την Κύπρο!», αναφέρει η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση, προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η λύση για ένα κι όχι δύο κράτη, με άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, με το λαό της Κύπρου νοικοκύρη στον τόπο του, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

“Είμαστε στο πλευρό του προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου. Η νέα γενιά αλλά και η βασανισμένη γενιά της εισβολής, θέλουν λύση”, υπογραμμίζει Το Ποτάμι.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:
Γ.Γ. ΟΗΕ: Αναζητείται συμπαγής και βιώσιμη λύση στην Κύπρο (video)

Κοτζιάς για Διάσκεψη: Έχουν καταγραφεί θετικά βήματα αλλά και διαφωνίες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος