Κόντρες και παράθυρα για το νέο εκλογικό νόμο (video)

Ο “μαγικός” αριθμός των 200 βουλευτών, είναι αυτός που θα κρίνει αν η πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους, θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Έως τώρα, με βάση τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, την κυβερνητική πρόταση υπερψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την πρόταση καταψηφίζουν ΝΔ και Ποτάμι, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο μπόνους με μικρότερο αριθμό εδρών, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να αποκτά αυτοδυναμία υπό προϋποθέσεις.

Το ΚΚΕ, αναμένεται να δηλώσει “παρών” επί της αρχής, και θα υπερψηφίσει τα άρθρα για κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17, καθώς και το άρθρο που αφορά στην έναρξη ισχύος του νόμου που αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, θα εφαρμοστεί ο νόμος από την επόμενη εθνική κάλπη.

Η Χρυσή Αυγή, επιφυλάχθηκε και θα ανοίξει τα χαρτιά της στην Ολομέλεια, ενώ αναμένεται να καταψηφίσουν οι 3 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών, διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τη Χαριλάου Τρικούπη, αποδεχόμενος την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει συνολικά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ; Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος