Κυπριακό-Αναστασιάδης: Πρόοδος μόνο εάν μετακινηθεί η τουρκική πλευρά (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τους επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται εδώ και τρεις μέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ένα δείπνο με ιδιαίτερη σημασία που αναμένεται ότι θα δώσει τον βηματισμό των συνομιλιών του Σαββάτου.

Νωρίτερα σε καλό κλίμα είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον κ. Γκουτέρες, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν εφεξής για την προώθηση της διαπραγμάτευσης.

Απόψε θα αποφασιστεί πώς προχωρούμε, δήλωσε πριν από το δείπνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αν η τουρκική πλευρά μετακινηθεί σε βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα μπορεί και να υπάρξει πρόοδος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, της Ελβετίας, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ημέρα «δημιουργική» και πρόσθεσε: «Προσπάθησε ο ΓΓ πρώτα να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες, να δει πώς μπορεί να συμβάλει. Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά».

Κληθείς να εκτιμήσει αν το αποψινό δείπνο θα είναι κρίσιμο, ο πρόεδρος είπε χαριτολογώντας «δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνει το μενού. Ελπίζω να είναι ευκολοχώνευτο».

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον υφυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ‘Αλαν Ντάνκαν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Διμερή συνάνηση είχε επίσης ο κ. Κοτζιάς και με τον κ. Ντάνκαν ο οποίος του εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική ελληνική παρουσία στη Διάσκεψη.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Παρασκευής απηύθυνε εκληση προς όλες τις πλευρές να προχωρήσουν με δημιουργικό πνεύμα. “Όλοι οι συμμετέχοντες φέρουν την ευθύνη να αδράξουν την ευκαιρία και να φθάσουν σε μία ολοκληρωτική διευθέτηση του Κυπριακού. “Πιστεύω ακράδαντα’ είπε “ότι με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση”.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφερόμενος στα κεφάλαια Ασφάλειας και την Εγγυήσεων σημείωσε ότι έχουν ζωτική σημασία για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. “Οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι υπάρχει δέσμευση να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της άλλης” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια θα μπορούσε να είναι η προθεσμία των ΗΕ για λύση στο Κυπριακό ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι “εάν θέταμε μια προθεσμία, θα βοηθούσαμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην λυθεί το πρόβλημα”, εξήγησε ότι αυτό “εναπόκειται στα συμβαλλόμενα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να υποστηρίζει τα μέρη να βρουν μια λύση.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος