Διατάξεις που ενισχύουν την διοικητική αυτοτέλεια της ΕΕΤΤ, είναι αυτές που εισάγει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, όπως ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς ανέφερε επίσης ότι οι προωθούμενες διατάξεις περιλαμβάνουν πρόνοιες που θα βάλουν τέλος σε φαινόμενα κομματικών στελεχών που ενδύονταν τον μανδύα του στελέχους μιας ανεξάρτητης αρχής και την οδηγούσαν σε απαξίωση.
«Η τροπολογία ενισχύει την ΕΕΤΤ διοικητικά, ως προς την αυτοτέλεια της, και οικονομικά. Επίσης, περιλαμβάνει πρόνοιες που θα μας βοηθήσουν, ως πολιτικό σύστημα, να μην γίνουμε μάρτυρες φαινομένων τα οποία είδαμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είτε φαινομένων απόλυτης απαξίωσης μιας ανεξάρτητης αρχής, όπου δια της διολισθήσεως, μέλη παραιτούντο και προφανώς κατέληγαν σε καταστάσεις που δεν υπήρχε νόμιμη σύνθεση, είτε φαινόμενα που δυστυχώς ενεργά κομματικά στελέχη, ενδύονταν, από το βράδυ στο πρωί και το του μανδύα στελέχους μιας ανεξάρτητης αρχής και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένες και αυξημένες ευθύνες», είπε ο Νίκος Παππάς.
Όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια ο υπουργός, με την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα Μεταφορών, διασαφηνίζεται και ενισχύεται ο χαρακτήρας της ΕΕΤΤ ως ανεξάρτητης διοικητικής και ρυθμιστικής αρχής, με τη σχετική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Τίθεται ασυμβίβαστο και υφίστανται λόγοι έκπτωσης για τα μέλη της Επιτροπής, που ασκούν οποιοδήποτε έμμισθο δημόσιο λειτούργημα ή δραστηριότητα. Απαγορεύεται επίσης η ανάληψη έργου ή εργασίας οποιασδήποτε μορφής που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα και τα καθήκοντα της ΕΕΤΤ.
«Δεν μπορεί δηλαδή, ένας νομικός να είναι στην ανεξάρτητη αρχή και ταυτόχρονα στην ελεύθερη αγορά να παρέχει νομικές συμβουλές για θέματα δικαίου των τηλεπικοινωνιών. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, κάτι τέτοιο συνιστά κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων η οποία καλώς ρυθμίζεται και βεβαίως ρυθμίζεται το προσβλητικό για την πολιτική, φαινόμενο, “των περιστρεφόμενων θυρών”, όπου άνθρωποι έφευγαν από τις ανεξάρτητες αρχές και την επόμενη ημέρα προσλαμβάνονταν σε ιδιωτικές εταιρείες για να προσφέρουν υπηρεσίες στον ίδιο κλάδο, τον οποίο υποτίθεται ότι μέχρι το προηγούμενο βράδυ είχαν την ευθύνη να ρυθμίζουν», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και εξήγησε ότι καθιερώνεται όριο 5 ετών, ως απαγορευτικό χρονικό όριο, για την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, σε υπηρεσία που σχετίζεται με την αγορά, για την οποία είχαν την ευθύνη να ρυθμίζουν, ως μέλη της ανεξάρτητης αρχής. Εάν υπάρξει παράπτωμα θα υπάρξει πρόστιμο που ισούται με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων που έλαβαν ως μέλη της επιτροπής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος